WOW Server | EVOWOW Official WOW Server Website
WOW Server

Новини Новини

Обсадата на Оргримар

Пътна карта към провал


Обсадата на Оргримар

...или обратната страна на медала

На 19 март Близард премахна информационната забрана, която тегнеше над новия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria. Една от големите новини бе, че последният пач на експанжъна ще включва raid в самата столица на Ордата : и той ще се казва „Обсадата на Оргримар” (Siege of Orgrimmar). И докато много от играчите бяха щастливи, че това е добро развитие на историята, други останаха крайно скептични. Защото – хайде да бъдем откровени. Винаги ще има критици. Винаги ще има хора, които са недоволни от това, което Blizzard прави, защото в една голяма общност ти не можеш да задоволиш всеки един човек. Но независимо, че винаги ще има недоволни, в същото време не означава, че страховете на хората трябва да бъдат пренебрегнати. Има страхове, които са напълно основателни : че Mists of Pandaria може да повтори грешките на миналото.

От информацията, с която разполагаме до момента, става ясно, че Гарош Хелскрийм най-вероятно ще попадне под влиянието на мистериозна раса, наречена Ша. Тези същества придобиват сила от негативните емоции, като например съмнението, и използват тази сила, за да покваряват другите около тях. В края на краищата Гарош ще прекрачи някакъв праг, може би разрушаването на Терамор, може би нещо по-близо до собствения му дом – като например убийството на Варок Саурфанг ... това нещо ще убеди Трал, че е време да премахне Гарош от трона. Това е историята на raid-а откъм страната на Ордата, а пък откъм страната на Алианса ще стане най-накрая ясно, че се намират във война. Има доста проблеми с историята, разказана по този начин, но най-важни са тези относно това как точно историята ще бъде разказана и какви ще са последствията.

Например някои от играчите на Ордата се притесняват (от относително невероятния сценарии), че ако крал Вариан Рин е в състояние да размаже вратите на Оргримар и да обезглави лидера, тогава тази нация (на орките) е заплашена  от това да потъне в историята. Възможно е територията на Ордата да бъде анексирана към Алианса, за да се даде възможност в следващия експанжън да се групират едновременно играчи от Алианса и Ордата и да играят заедно. Докато подобно развитие на сюжета е невероятно, тук става въпрос за един много първичен страх да не загубим идентичността си в играта, нашата принадлежност.

Другият, многократно по-вероятен сценарий е следният: играчите на Алианса се притесняват, че Mists of Pandaria ще бъде повторение на втората част от експанжъна Cataclysm, в който от гледна точка на историята няма нищо повече от „Спаси Трал от собствения му гняв” и „Помогни на Трал да се превърне в пазач на Земята!” ... по този начин в Cataclysm играчите на Алианса се чудеха защо изобщо трябва да помагат на кръвния си враг... Но ако в Mists of Pandaria новият raid Siege of Orgrimmar се превърне в нещо като „Помогни на Трал да победи Гарош”, това ще се окаже пирон в ковчега на  Алианса – Алиансът ще се превърне окончателно в скучна фракция, която съществува само, за да помага на Зеления Исус (Трал) да се извиси към по-голяма слава и почит. Това е изключително деморализираща възможност.

Тази възможност почти напълно се потвърди, когато Machinima Realm публикува видео с интервю с Ален Брак, продуцент в WoW, който категорично потвърди, че играчите ще се борят да възстановят Трал като боен вожд на Ордата.  Също така през 2010 година един играч улови Крис Метцен и Алекс Афрасиаби в грешка по отношение на историята на Warcraft - по-късно този играч бе признат за герой, цялата Бета на Cataclysm бе променена заради въпросната грешка ... а човекът, спасил играта от гаф по отношение на историята, получил възможност да разговаря с Метцен относно Mists of Pandaria. Точните думи на Метцен били : „Гарош е лошо момче и Трал ще трябва да го понапляска”.

Стига, пак ли тоя Трал? Цялата история на играта в този експанжън, това, което се готви от Burning Crusade насам, отново ще доведе до кулминация с Трал. Хората не харесаха това в Cataclysm, когато Трал беше привидно неутрален. Бихме могли да кажем, че тук не става въпрос за фаворитизъм на Близард от страна на Ордата или Алианса – защото както от страна на Алианса, така и от страна на Ордата важни сюжетни линии са били пожертвани в името на Великата Слава на Трал  (Го’ел)... Забележете само : разказът за Фандрал Стагхелм, смъртта на Кейрн, неприязънта на Вол’жин, вината на Саурфанг, Ашенвейл, Таражо, завръщането на крал Вариан Рин, унищожението на Терамор, сечта над Оргримар, цялата война между Алианса и Ордата – нищо от това изброено няма стойност извън развитието на историята по начин, който ще позволи на Трал да бъде обрисуван като Месията, Умиротворителя ... и всичко това се добавя към следните му качества: Световен Шаман, Аспект на Земята, Някогашния и Бъдеш Боен Вожд.

Близард вървят на ръба на бръснача и дори нямат добра причина да го правят. Разбира се, авторите на Children of Wrath имат идея как предстоящият експанжън да бъде спасен.

Първата стъпка е да бъде премахнат Трал изцяло от историята. Или ще трябва той да бъде натоварен на автобус и да поеме към Награнд, където да гледа детето си с неясно-странен цвят на кожата, или пък Гарош може да го убие, за да се даде възможност на играчите на Ордата да възстанат срещу Гарош.

Но каквото и да става занапред, Трал не бива да бъде върнат като боен вожд, сякаш нищо не се е случило. Ако Трал бъде набързо възстановен като Боен вожд, цялата история на играта губи смисъл, защото тя съществува само да се върне Трал като Зеления Исус, като умиротворителя. Войната между Алианса и Ордата би загубила смисъл, просто защото до този момент е ставало въпрос за „Ордата на Гарош”, а не за истинската Орда, която принадлежи само на Трал. И така ще бъде подкопан всеки анализ за това на какво се основава Ордата.


Интервю с Крис Метцен за Гарош, Вариан и др.

На последното прес-събитие, което бе проведено между 12-ти и 16-ти март от Близард, и което включваше актуални новини от новия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria, огромен шок предизвика обявяването на новината, че следващият злодей в играта се казва Гарош Хелскрийм, настоящ боен вожд на Ордата...

Нещо повече – големият raid в експанжъна ще се казва Siege of Orgrimmar – и както името подсказва, ще включва атака от страна на Алианса в Оргримар (които вероятно силно ще пострадат от предстоящото разрушаване на човешкото кралство Терамор), а заедно с Алианса ще присъстват и герои от Ордата – всички тези, които бяха недоволни от управлението на Гарош. А те са много – Немъртвите на Силванас не харесваха неговата намеса в техните дела (макар че самите Немъртви са също отрицателни персонажи в голяма степен и рано или късно също ще трябва да се сблъскаме с тях). Недоволни бяха и таурените, защото Гарош Хелскрийм бе този, който, макар и донякъде неволно, уби любимия им лидер Кейрн Блъдхуф. Не на последно място – недоволни останаха троловете. Техният лидер Вол’жин каза директно: „Ти не си моят боен вожд, аз няма да допусна Ордата да бъде унищожена заради твоята жажда за война”...

Така изглежда, че както Алиансът, така и отделни членове на Ордата имат основателни причини да елиминират Гарош и да сложат край на унищожителния конфликт между Алианса и Ордата... Представям Ви интервюто на WoW Insider с Крис Метцен от Близард. Интервюто е великолепно и разкрива част от грандиозния план на Близард да изведе на преден план победоносен Алианс. За съжаление обаче Метцен не спомена кой ще замени Гарош, след като бъде детрониран. Трябва да има и елемент на изненада, иначе няма да ни е интересно да играем Mists of Pandaria. Кой ще бъде новият боен вожд на Ордата и кой ще поеме отново контролът на Оргримар? Ще се върне ли любимият на всички Трал?

Ето интервюто:

WoW Insider: Голямата новина, която наистина ме порази в самото начало беше историята за Гарош, защото всичко това изглежда толкова смело. Имахте ли дългосрочен план да направите това с историята на Гарош, или просто изглеждаше правилното нещо за този специфичен експанжън?

Метцен: Относно оставането на Гарош като боен вожд... ние винаги предвиждахме неговото владичество да бъде ... кратко. Като повдигнахте вниманието върху този въпрос, вие знаете, Алекс Афрасиаби създаде този герой за Outland, да се шляе в Гарадар, и този герой бе създаден по изключително умел начин. Аз просто си казах : "Уоу, този герой наистина кефи! Нека да бъде разработен занапред, нека да се развива!" Ние винаги знаехме, че ще го направим боен вожд, но че неговото владичество ще е краткосрочно. Това не е подходящата Орда за него. Това, което ме забавлява изключително тези дни, е че когато говорехме за това през последните няколко дни и когато изплюхме пред хората (че ще бъде raid бос), хората говореха: "Ка-акво-о-о? Не може току-тъй да се отървете от Гарош! Ние го обичаме!". Сравнете това със ситуацията отпреди две години (когато Гарош бе представен като боен вожд): "Какво по дяволите си мислите в Близард? Този персонаж (Гарош) е глупав! Вие унищожихте моята Орда! Вие унищожихте всичко! С какво сте се напушили там?" Така че беше много смешно да видим играчи, които преминаха през абсолютна омраза към момент, в който са разгневени за неговото премахване. Ние просто променяме художествения свят, знаете ли? Ние просто превъртаме историята. Ние си казахме: „Това е добро нещо за франчайза. В началото няма да бъде гладко, но ще е забавно”.

Вземате едно от стабилните неща за Ордата в играта – оркът Трал – и го премахваме – и просто наблюдаваш какво става отстрани! Това беше много забавно... предполагам, че беше виртуален социален експеримент да видим как ще реагират хората, но в същото време това беше и една история, която искахме да разкажем! Вие много добре знаете, че този пич никога не беше предвиден да бъде вечно боен вожд. И просто да видите промяната от абсолютна омраза към: „Какво? Ние всъщност харесваме този пич!”, самият този факт показва много за обществото на WoW, като, аз знам, че хората не винаги четат текстовете на куестовете, или историята на играта. Но играта има дълбока история и когато има нещо, което продължава напред, аз харесвам, когато има много играчи, които се чувстват обвързани с това какво става напред. И аз обичам факта, че осем години по-късно, хората продължават да се чувстват обвързани.

Така че да, винаги сме имали план за Гарош и неговото владичество като боен вожд, и какво става след това е наистина, наистина интересно. Предполагам, че не мога да Ви разкажа все още, но предполагам, че в крайна сметка не знаех, че точно в този експанжън ще се случи – залагах, че ще се случи в следващия – но – колкото повече навлизахме в Пандария и балансирахме темите и решавахме накъде всички (т.е. Алиансът и Ордата) ще се запътят, а пък пандарените бяха всъщност в кръстосан огън, точно тази тема започна да изисква да изплува в преден план и ние разработихме художествения свят за този експанжън. И ние почнахме да мислим – какъв ще бъде окончателният му израз? Ние не разполагаме с Black Temple, Пандария си има свои собствени мега-евенти, които са задоволителни, но те са много самостоятелни – това е проблемът на Пандария. И така, какво щеше да предадем? Какво беше дивото, разтърсващо заключение?

И отново, ставаше въпрос за проблем на Алианса и Ордата. И някой – не си спомням кого точно – а бих искал, защото искам да му дам медал за това, го изплю на събранието и ние възклихнахме : „По дяволите, това е най-откачената идея!” Това е война с високи залози! Тук не става въпрос просто да си седим на задниците и да си казваме : „Емммм, какво бихте казали за нов континент? За извънземни от планетата Х или т.н?” Ние направихме това в Burning Crusade. Вие знаете какво имам предвид, това е нещо радикално, силно емоционално. Става въпрос за град, който обичаме!!!

WoW Insider: Да, но градът в този момент е на Гарош. Като погледнете към стария Оргримар и виждате дървените постройки и пръчките и...

Метцен: Изглежда почти старомоден, нали?

WoW Insider: Да, и този почти ... пасторален изглед, в сравнение с новия изглед, става въпрос червеното и черно желязо на новия...

Метцен: Бойна машина!!! Да, аз си спомням кога направихме това – ние взехме художествения шаблон от Borean Tundra и аз бях като: „Йеее, харесва ми! Нека да направим такова нещо навсякъде!” Така че да, радвам се, че променихме посоката бързо и се озовахме в ситуация „това е истината на историята”. Тук не става въпрос за Пандария, и аз се надявам, че това няма да се възприеме като че ли не действаме страстно относно Пандария и събитията, които стават там. Но тя е просто фронт, и събитията, които ни се разкриват там, и начинът, по който се появява като кресчендо, то води директно до полудяването на Алианса и Ордата, като например нещата, които намираме, като истината, която намираме, всичко това пресилва нещата геополитически. Има сила и мощ там, която не трябва да попадне в, така да се каже, ръцете на някои хора. Предполагам, че забравих какъв беше оригиналният въпрос.

WoW Insider:  Но аз съм сигурен, че ти го отговори! Беше нещо от сорта на ... това дълга игра ли беше?

Метцен: Да, такава беше. WoW като цяло беше дълга игра, много теми и истории, за които знаем, ще определят франчайза с течение на времето. Как точно те се актуализират в рамките на експанжън, еми, има малко повече сиво пространство. И много зависи как точно се развива дизайнът, как се чувстваме в конкретния момент, как се чувстваме по отношение на Warcraft, дали това е нещото, което искаме да създадем, което искаме да играем. Със сигурност то се повлиява от това, което играем, и понякога намираш къде точно да сложиш тези всеобхватни неща – и къде точно е правилното място.

Wow Insider: Като заговорихме за Алианса, хората са наистина заинтересовани да знаят какво е развитието на историята. Ние вече си имахме Cataclysm, а Cataclysm беше за Трал. Имаше очевидно история за Алианса като фон, и имаме проблеми на Вариан, които се показват – неща, които са в книгите – но с предстоящата книга за Джейна и с Mists of Pandaria, какво могат да очакват играчите на Алианса?

Метцен: Както вече споменахме на Близкона, имаме огромна гигантска куестова поредица, която ще използва преимуществото на сценариите, за които говореха Дейв и Скот днес – сценарии, които допринасят за това ново място между соло куестовете и дънджъните. Ние наричаме тази куестова поредица  Trials of the High King – и се надяваме, че накрая на пътя, който води към портите на Оргримар, крал Вариан наистина ще си намери мястото и ще се превърне в ... вие знаете, когато погледна към миналото на Warcraft и погледна към герои като Утър и Лотар... но аз винаги съм искал Вариан да се превърне като тези герои, знаете ли? Той е малко по-млад, отколкото са те, има упоритост в това дете, което може да се превърне в по-добър крал от своя баща, в по-добър крал, отколкото сме виждали досега.
Ние започнахме да го разработваме като Гарош, така да се каже, обременен. Той е ядосан и притежава този Вълчи облик, и знаете ли нещо за създаването на героя? Ние просто не можем да го създадем като перфектен персонаж, защото не бихме могли да го развием по този начин. Така аз поисках да бъде упорит, да има дълбоки вътрешни проблеми, и в Pandaria с тази поредица от куестове, ще видим той как ще се справи с тях. И в романа Wolfheart, и в кратката история ние вече видяхме да се справя с тях. Ние работим много упорито, за да го разгърнем като персонаж. И общността вижда определени неща, които са видими само в определени времена.

WoW Insider: Хората виждат Вълчия облик у Вариан

Метцен: Да, точно така. И той се държеше като задник, благодарение на дизайна. Но сега е неговото време да сплотява, защото самият свят има поведение на задник, и светът се държи на ръба. И Вариан ще открие този свой облик и ще се превърне в краля, на който всички раси на Алианса ще кажат : „Да, ние ще те следваме до портите на Оргримар и отвъд тях!” Затова аз съм наистина развълнуван по отношение на Вариан и по отношение на Алианса като цяло.

Тук има едно интересно нещо – аз ще продължа да Ви разказвам, независимо, че още не сме създали сблъсъка, така че всичко подлежи на промяна, но бих искал да ви кажа какво имаме предвид под растежа и развитието на персонажа на Вариан и неговата промяна в сърцето, неговата промяна в начина, по който се бие. Всичко, за което става въпрос в този експанжън, е относно защо и как точно се бием, защото ти би могъл да действаш в стила на Гарош, да къртиш и да биеш толкова злостно, че ще „оставиш дупка в  паметта на отделната раса”... Да, ти би могъл да водиш битка по този начин, но в края на краищата ти така предаваш всичко, за което си се борил да опазваш на първо място, което е сърцевината на всичко това.

И ето един начин, по който мога да илюстрирам това: дори и в сблъсъка в Оргримар аз съм помолил момчетата да имат като главна задача – нали си спомняте като отидете в дънджъните и правите странични куестове? ... та един от страничните куестове за Вариан е много специфична: „Пазете децата! Ние не сме дошли тук, за да покорим този народ, ние сме дошли тук, за да сложим края на властването на един пич, който трябва да бъде елиминиран”. Представете си артилерията, представете си войниците – това ще бъде зловещо, но Вариан ще каже: „Ние сме добрите момчета. Ние не сме тук, за да посичаме или да въздаваме отмъщение върху този народ. Те просто са подведени от лош мъж”.

Така че по този начин бих искал дори геймплеят да покаже, че Вариан води различна война от Гарош, спомняйки си за какво точно съществува Алианс. Законното добро. Ние трябва да бъдем супергерои, нали знаете? Дали не сме си загубили част от същността при цялото това пресилване? И аз бих искал играчите да почувстват това пресилване – ние сме тук, за да превърнем света в едно по-добро място. И аз си мисля, че Ордата ще има своя собствена версия за това, вие знаете, ще се спрете и ще се замислите за това, което стана през последните няколко години. И аз мисля, че то ще се разгърне по начин, по който хората не очакват, което ме радва.

Но аз определено си мисля, че ние показваме любов към Алианса. Играчите на Алианса ще са горди, че играят Алианс, когато приключи всичко това.

Очаквайте обновление.

Какво знаем за Пандарените

Настояща информация


Какво знаем за Пандарените

Показани на Близкон 2011, Пандарените ще бъдат представени в най-новия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria. Обвити в легенда, пандарените рядко се срещат извън красивия и проспериращ техен свят. Някои пандарени, обхванати от това, което наричаме страст към пътуване, наистина решават да се осмелят да напуснат мъглите на техния свят и да пътуват през Азерот. Това са тези смели пътешественици, които приключенците са имали удоволствието да срещнат в Азерот, като най-известните от тях са легендарните създатели на бира сред пандарените.

Докато мнозина са развълнувани от появата на тази нова раса, други не харесват много цялостната идея. Войната между привържениците и противниците продължава - и е горчива. Фактът, че пандарените ще бъдат първата раса, която ще се играе както от Алианса, така и от Ордата, е допринесъл за продължаването на борбата. Дали публикуването на експанжъна и възможността да играем тази раса ще промени умовете на хората, остава да разберем.

Историята на пандарените в WoW


Расата на пандарените е една от най-старите раси в света на Азерот. Среща се още от преди Голямото Разцепление. Тогава пандарените са били роби на раса, която наричаме Могу. Тъмният период на историята приключва за пандарените с успешно въстание, което комбинира всички усилия на пандарените: дипломатичност, упоритост и уникален боен стил, който не се среща при други раси (бележка: Kung-fu panda… ???)

След Разцеплението на света, докато демони и други мрачни същества заплашвали съществуването на Азерот и Смъртните раси, последният Император на пандарените открива начин, за да предпази земята от опустошение. Като резултат светът на пандарените е обвит от мъгли за 10 000 години. Независимо от добрите намерения, действията на Императора оставят расата смутена и може би неспособна да се възстанови.

Благодарение на собствената си изолация от света и колебливостта да напуснат своята си земя, расата на пандарените се превръща в легенда. Но независимо от страховете, някои пандарени наистина се осмеляват да напуснат мъглите. Тези смели души са единствената връзка на пандарените с останалия свят и единственото доказателство, че расата съществува.

Стартовата зона на пандарените


Докато повечето от пандарените рядко изпитват нужда да пътуват отвъд мъглите, които обкръжават континента им, винаги има такива, които вървят срещу течението. Тези пандарени са обхванати от страст към пътуване, която ги принуждава да изследват и разглеждат света. Тези малцина, които наистина искат да пътуват в света, трябва да потърсят гигантската костенурка Шен-зин Су. Известна още като Бродещия остров, Шен-зин Су пътува през океаните на Азерот и именно от тук играчите на WoW ще започнат своето пътешествие.

След като научат произхода и основите на тази раса, играчите ще прекарат нивата от 1 до 10 тук. До 10-то ниво всички пандарени са неутрални, но както всички хубави неща, и това нещо има край. Тези пандарени, които достигнат 10-то ниво, ще трябва да изоставят неутралния си статут и ще трябва да се съюзят или с Ордата, или с Алианса.

Расови способности и магии


Пандарените, както и всички останали раси, имат уникални способности и магии. Тези способности отразяват цялостната природа и личност на расата и поради този факт расовите способности на пандарените са забавен микс от капризи и полезни неща.

Ето кои са расовите способности и магии:

Epicurean

Epicurean

повишава stat-ползите от храната, която изяжда пандарена, със 100%

Gourmand

Gourmand

15+ към готварските умения

Inner Peace

Inner Peace

Два пъти по-висок експириънс при статус Rested

Bouncy

Bouncy

намалява демиджа при падане от високо с 50%

Quivering Pain

Quaking Palm

Позволява на пандарените да поставят врага си в състояние на сън за 3 секунди.

Възможни Класове

Hunter, Mage, Monk , Priest, Rogue, Shaman, Warrior

Както сами виждате, повечето от класовете ще бъдат достъпни за пандарените. Има само четири класа, които остават недостъпни: Warlock, Druid, Paladin, Death Knight.

Pandaren Racial Mount


За съжаление към момента не знаем много за това какъв ще е маунтът на пандарените. Наскоро беше обявено, че ще има якове, но дали това са расовите маунтове на пандарените, това остава още неизвестно. Сред спекулативните възможности маунтът на пандарена може да е: як, костенурка, дори неща от сорта на китайските дракони.

Успехите и провалите на Cataclysm

Бъдещите цели на Mists of Pandaria


Успехите и провалите на Cataclysm

Грег Стрийт (Ghostcrawler) – разработчик в Близард - говори за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria

На 7-ми март, Близард излезе със статия на Грег Стрийт, в която се говори открито за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria.

В Близард са изключително щастливи с преработката на старите зони – от 1-во до 60-то ниво. Всяка нова зона изглежда великолепно. Близард също така харесва как е разработена специализацията на героя, като достигне 10-то ниво, както и със съдържанието от 80-то до 85-то ниво. Зоните наистина изглеждат великолепно, има нови дънджъни, рейдове и бетълграунди. По-късно към края на Cataclysm бе предложен Raid Finder-ът. Друг голям успех за Cataclysm е трансмогрификацията и промяна на визуалния облик на облеклото. Добре се получила системата за Justice/Honor точки, която оправила мешаницата в Wrath of the Lich King. Добре са се справили разработчиците и с healing-а, особено с това маната да е недостатъчна при ниски нива, докато е изобилна при по-високи нива.

Но в Близард не са доволни от много неща, които не са се оказали добри решения, както първоначално са мислели. На първо място – зони като Uldum и Deepholm някак си не се вписват една със друга, а с всичките тези портали и телепортации играчите загубиха своето изследователско чувство и възможността да откриват зоните. В Близард осъзнаха, че възможността на играча да изучава и изследва света е изключително важна за развитието на играта.

На второ място – Близард признават, че правенето на куестове е станало твърде линейно и еднопосочно (една вметка от мен – както съм казвал преди, World of Warcraft изгуби своето усещане на мулти-масивна ролева игра, а се превърна в single-player кампания).

В Близард са недоволни и от начина, по който са вмъкнати heroic дънджъните и рейдовете. Проблемът е, че играчите чувстват, че не постигат прогрес при развитието на героите. Особено когато нямаше Raid Finder, много от тях се чувстваха безпомощни да откриват нужния си gear, за да влизат в рейдовете. Докато heroic дънджъните се получили добре, те някак си останали безалтернативни. В Mists of Pandaria нещата ще седят по-различни – ще има нормална трудност, heroics, както и едно нещо, което се нарича Challenge Modes, което ще е ориентирано специално за Hardcore играчи. Трудностите на рейдовете ще си останат, но ще има и Raid Finder за тези, които не понасят да умират на всеки бос седмица след седмица, докато му научат тактиките.

Специално за рейдовете - в Близард са недоволни от начина, по който играчите получават легендарните item-и. Легендарните се очакват да бъдат наистина редки, трудни за постигане, а не нещо, което трябва да получиш на всяка цена просто защото е дошъл твоят ред. Близард обещават, че в бъдеще легендарните item-и ще станат много трудни и не всяка гилдия ще има такива.

На всичкото отгоре системата за талантите се оказала неуспешна. През последните месеци Близард премахваха някои излишни неща от системата, но в края на краищата играчите се чувстваха като да не получат нищо от всичко това. Като компромисен вариант, талантите в Cataclysm не просто не решили проблемите, които съществували при предходни системи, но създали много нови проблеми. Но талантите в Mists of Pandaria са изцяло преработени от самото начало.

Археологията също се оказала проблемна и Близард са искали професията да бъде трудна, но накрая професията се оказала абсолютен гриндаж и безинтересна. Играчите трябва да пътуват много време, и работи на ужасно случаен принцип.

В оглед на тези и други проблеми в Близард са си поставили следните цели за Mists of Pandaria:

1. Играчите трябва да бъдат изкарани от столиците и да бъдат върнати в света. Да, хубаво е да се кандидатираш на queue от Stormwind или Orgrimmar, за да отидеш някъде, но в същото време играчите трябва да излизат в света, да се срещат с други играчи, да бият босове, да участват в PvP и... просто да се придвижват от едно място на друго.

2. Трябва да се даде възможност на играчите да правят много неща. Става въпрос за до болка познатия синдром : „Абе играе ми се WoW тази вечер, но просто няма какво да правя в играта”... Някога е било хубаво да правим Achievement-и и да създаваме основни и допълнителни герои. Близард продължава да подкрепя това, но са нужни нови начини на игра. Близард иска отделните фракции в Пандария да са интересни. Близард иска да получиш Exalted ачийвмънт като се трудиш, да не е нещо, което получава всеки играч. Ще има много mount-ове, с които ще се сдобиеш трудно. Ще се увеличи възможността играч да получава Conquest точки в рамките на седмица. Ще има и малки дребни неща, някои от които ще изискват повече труд от страна на играча, а други – не чак толкова.

3. Експанжънът ще се опита да се хареса на по-широка аудитория. Става въпрос за това, че има еднакъв брой играчи, които се оплакват, че играта им е трудна и трябва да стане по-лесна, и еднакъв брой Hardcore играчи, които, обратно, се оплакват, че играта им е твърде лесна и трябва да стане по-трудна (и не разбират защо изобщо някой не би се съгласил с тях). От тук насетне ще има Raid Finder за всички следващи Raid-ове. Но ще има и брутално трудни предизвикателни варианти на дънджъните – специално за тези, които се оплакваха, че Cataclysm им е бил твърде лесен. Ще има срещи с босове за играчи, които са харесвали трудностите при ачийвмънтите на Ulduar. Ще има някаква кръстоска между PvP и PvE, за да не се чувстваш, че играеш две различни игри, за да напредва героят ти...

4. Не на последно място – ще бъде увеличена скоростта на публикуване на съдържанието на играта.


Близард е съкратил Nyorloth?

През последните 24 часа официалните форуми на Близард гръмнаха с информация от разгневени играчи, че един от най-обичаните модератори на официалните форуми и един от разработчиците на историята на играта - Nyorloth - е съкратен! Новината е потвърдена от самия Nyorloth в своя Туитър акаунт ( https://twitter.com/#!/Gromweld ) и от писателката Сара Пейн ( https://twitter.com/#!/ilaniel ), която е написала две приказки - едната за Гарош, а другата за ЛорТемар.

Според играчите Nyorloth е дошъл във форума в критичен момент - когато играчите са се оплаквали, че от Burning Crusade насам историята на играта става все по-плоска, по-глупава и по-абсурдна. Играчите са се оплаквали, че разработчиците в Близард се правят, че не ги чуват, че не ги разбират, преструват се, че в сюжета на играта няма никакви проблеми. Точно в този момент дошъл Nyorloth, който бързо се превърнал в активен участник. Той изслушвал играчите със разбиране и съчувствие. Не на последно място Nyorloth е основател и създател на годишните "Въпроси и отговори към писателите", както и на годишното състезание за писатели, в което са изгрели много нови звезди.

Едно от изявленията на Nyorloth в социалната мрежа Туитър гласи следното : "RIP Blizzard Global Writing Contest. You will, truly, be missed."...

Това от играчите се тълкува по следния начин: може би са настъпили най-лошите времена за сюжета и историята на Warcraft. Всички надежди, че сюжетът на играта ще стане по-добър, както е бил някога в Warcraft 3 и ранните години на World of Warcraft, са се изпарили. Може би, опасяват се тези играчи, наистина Близард са престанали да се интересуват от това да предоставят качествен сюжет в играта - нещо, което се потвърждава от небалансираността на историята в последния експанжън, когато в много от зоните на Алианса липсваше сюжетно развитие, а бяха претъпкани с плоски поп-културни референции - като сюжетът на цели популярни филми беше пресъздаден в рамките на цели зони - например Хорейшо Кейн в Уестфол, Рамбо в Редридж и Индиана Джоунс в Улдум.

Дали уволнението на Nyorloth е знак, че тази лоша тенденция ще продължи и занапред?