Mists of Pandaria | EVOWOW Official WOW Server Website
Mists of Pandaria

Цялата статия Цялата статия

Mists of Pandaria

Унищожаването на човешко кралство Терамор


Mists of Pandaria

През изминалия месец Blizzard обяви новия си експанжън за World of Warcraft, който ще се казва Mists of Pandaria. Мнозина от хардкор-феновете на тази игра бяхме направо гневни за появата на такова глупаво име, nо изглежда, че Mists of Pandaria може би въобще няма да е толкова лош експанжън. Вярно – за разлика от Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm – в Mists of Pandaria няма да има главен антагонист като Каел Тас, Артас или Детуинг... Но това въобще не означава, че няма да има вълнуваща история. Mists of Pandaria ще върне играчите в една атмосфера, за която мнозина са си мечтаели – истинска война между Алианса и Ордата! Истинска битка между хора и орки – точно това мнозина от нас бяха чакали.

Почти веднага след обявяването на Mists of Pandaria излезе информация, която разгневи играчите на Алианса – напълно очаквано. Трудно е да не подкрепим играчите на Алианса за гнева им. Алиансът, според историята на World of Warcraft, е загубил наистина много. Първоначално Алиансът на Лордерон е включвал седем човешки кралства – Лордерон, Стромгард, Кул Тирас, Стормуинд, Даларан, Алтерак и Гилнеас... По-късно почти всяко едно от тези кралства е разрушено или западнало. Дори Стормуин е бил разрушаван веднъж и построяван наново, за да можем да играем в него. Но останалите кралства са безнадежден случай... Алтерак предава Алианса още по време на Втората война срещу орките и след това никога не се възстановява – накрая кралството бива унищожено от огрета... Стромгард е западнало кралство, както го виждаме в World of Warcraft,  разкъсвано между битка на немъртвите от Ордата и останалите хора, които подкрепят Алианса – а принц Гален Тролбейн е убит, превърнът в немъртъв от валкирите на Силванас. За Лордерон вече знаем – то е разрушено по време на събитията в Warcraft 3, след като принц Артас взима меча Фростморн, убива с него баща си и се превръща в Крал Лич. Кралство Даларан е разрушено  също по времето на Warcraft 3, а когато по-късно е възстановено, то не се присъединява към Алианса, а се превръща в неутрален хъб на Алианса и Ордата (градът, в който киснем в Wrath of the Lich King). Гилнеас си има проблеми с уоргените, а в Катаклизъм става ясно, че кралството е било разкъсвано от гражданска война, преди да бъде унищожено окончателно от немъртвите на Силванас (днес то съществува единствено като бетълграунд – бойно поле)... За Кул Тирас нямаме информация, защото още не се е появило в играта, но се предполага, че кралството също е западнало, тъй като Джейна взима половината флота, за да пренесе хора към Калимдор след предателството на Артас, а баща й Делин взима останалата половина да бие ордата... Кул Тирас е останало без армия и вероятно е споделило съдбата на другите кралства...

И така, какво остава в настоящия World of Warcraft за феновете на човешката раса към Алианса? Един – единствен Стормуинд, който, макар че е унищожен един път, е построен наново, а съвсем наскоро крал Вариан Рин се завръща на трона след дълга и успешна битка срещу драконицата Ониксия! Освен Стормуинд имаме само Терамор – кралство, основано от Джейна Праудмуър – дъщерята на владетеля на Кул Тирас – Делин Праудмуър, любовница на принц Артас, преди да предаде Лордерон и да убие баща си... Днешният Алианс има само две кралства на хората – Терамор и Стормуинд... бледо копие на Алианса от времето, когато сме играли Warcraft : Orcs and Humans и Warcraft 2.
Но на всичкото отгоре догодина, когато ще играем World of Warcraft : Mists of Pandaria, става ясно, че и кралство Терамор ще бъде унищожено... Играчите на Алианса са гневни – и с право! Кога най-сетне Алиансът ще получи някаква земя, кога ще бъде възстановено човешко кралство, или кога ще бъде построено ново такова? Изглежда, че няма да е скоро!!!

Но ако оставим гневът да утихне и разгледаме логично развитието на историята на World of Warcraft, всъщност ще разберем, че унищожаването на Терамор е логичната следваща стъпка за развитието на играта – и то е наложително, за да имаме интригуваща завръзка! За това пише и авторът Anne Stickney от сайта си

Няма да преразказвам статията, но аз също ще разкажа, защо, макар че обичам да играя Алианс, донякъде се радвам, че кралство Терамор ще бъде разрушено.
Владетелката на кралство Терамор е Джейна Праудмуър, дъщеря на владетеля на островното кралство Кул Тирас – Делин Праудмуър. Делин Праудмуър е бил близък приятел на крал Теренас, владетелят на Лордерон, и Джейна става приятелка, а по-късно гадже на принц Артас. Двамата обаче никога не успяват да се оженят – принц Артас настоява, че няма време за семейство, защото трябва да се отдаде на обучението си като паладин, докато Джейна също има да се учи – по това време тя е талантлива начинаеща магьосница, която се обучава сред останалите магьосници в Даларан. От тук нататък пътищата на Артас и Джейна се разделят, преди да се пресекат отново – Джейна и Артас получават отново шанс да работят заедно – срещу чумата, поразила Лордерон, която превръща мирните жители на кралството в Немъртви. После историята е ясна – принц Артас решава да избие като предпазна мярка жителите на град Стратхолм, за да не се превърнат в немъртви – докато Джейна се съпротивлява на решението му. Артас е разгневен, решава, че Джейна го е предала – и заминава към Нортренд да бие създателят на чумата – дредлордът Малганис. Оттам нататък знаем какво става – Артас намира меча Фростморн, който му дава голяма мощ да победи Малганис – но в същото време покварява и душата му. Принцът се връща в Лордерон, убива баща си и унищожава кралството. Джейна е съсипана... Романтична история, нали?
Jaina Proudmoore
Но от тук нататък с последващото развитие на историята Джейна започва да трупа негативи. И нека ви призная една тайна – аз мразя Джейна. Ненавиждам я. Нещо повече – една голяма част от играчите на Алианса, които са запознати с историята, също я мразят. Ето какви са причините за тази непоносимост:

-Лейди Джейна успешно извежда оцелелите от кралство Лордерон, извозва ги с кораби до Калимдор и основава кралство Терамор... Но по-късно по инициатива на магьосника Медив тя се запознава с орка Трал, водач на Ордата, и двамата стават добри приятели. Ето какъв е първият негатив – между Трал и Джейна прехвърчат искри на приятелски чувства. Но това навежда на мисълта, че в определени ситуации Джейна помага не на Алианса, а на Ордата.

-Адмирал Делин Праудмуър решава да нападне Трал и новооснованото кралство на орките – Дуротар... Джейна счита, че подобно развитие ще унищожи дотогава съществуващият крехък мир между Алианса и Ордата и прави една много въпросителна стъпка – помага на орките и предава баща си!!! Той по-късно е убит от полуорка Рексар.

-По-късно – един от немъртвите – алхимикът Путрес – слугува на дредлорда Вариматрас. По време на войната срещу вече злия Артас – крал Лич, докато Алиансът и Ордата воюват съвместно срещу Артас, алхимикът Путрес извършва предателство, напада едновременно Алиансът и Ордата и превзема Ъндърсити (това, което е останало от столицата на Лордерон). Силванас едва се спасява... Крал Вариан Рин от Алианса решава да завладее Ъндърсити и да възстанови Лордерон, докато бойният вожд Трал повежда орките, за да върне Ъндърсити на ордата... Путрес е победен, но крал Рин решава да поведе войските си срещу Трал! Ето я първата реална възможност Алиансът да си върне Ъндърсити и кралство Лордерон... Щеше да стане... но ако Джейна не се бе намесила. Тя решава да се намеси в сублимния момент и телепортира крал Рин обратно към Стормуинд. До сблъсък между Алианс и Орда не се стига – и макар че това спасява общите усилия на двете фракции да воюват заедно срещу крал Лич, Алиансът отново не си възвръща Лордерон. Трети голям минус за Джейна!!!

-Идваме в момента, когато Джейна се намира в Hall of Reflections – едно от крилата на Icecrown Citadel. Тогава тя разбира, че единственото нещо, което може да се направи за спирането на Артас е той да бъде убит – но Джейна отново е подвластна на емоциите си и продължава да вярва, че спасение за Артас може би все още има... Така в един критичен момент тя отново не се решава да предприема решителни стъпки – и замалко да бъде убита от бившия си любовник... Четвърти голям минус.

И сега да стигнем до самия извод – какво бихме могли да заключим от описаното в горните пасажи? Лейди Джейна е подвластна на своите емоции, мекушава е, не се решава да предприеме решителни стъпки. Тя е идеалист – сприятелява се с орка Трал (който между другото е отгледан като роб от хора и може би затова изобщо успява да се сприятели с него) и вярва, че някога на планетата Азерот (на която играем) може и да съществува мир... Лейди Джейна като идеалист не може да приеме, че светът, в който живее, не е мирен – и че той се казва все пак World of Warcraft, а не World of Peacecraft…

Стигаме до новия експанжън World of Warcraft : Mists of Pandaria… Много неща са се случили до появяването на този експанжън. Миролюбивият орк Трал вече не е боен вожд на Ордата – на негово място владее боен вожд Гарош Хелскрийм, който е жаден за битки и слава... Независимо от това Джейна като че ли продължава да е идеалист, продължава да вярва, че световният мир е все още постижим. Това се потвърждава в кратката история за крал Рин, която бе публикувана преди около месец на сайта на Blizzard – Джейна има конфронтация с благородниците на Стормуинд по въпроса за орките и тя продължава да ги защитава

Но малко преди събитията в Pandaria ще се случи нещо, което ще съсипе мирогледа на Джейна докрай – нейното кралство, нейният град-държава, над който тя владее – Терамор – той ще бъде унищожен от орките! Представяте ли си колко съсипващо за психиката на един такъв човек би било едно подобно събитие – жената е предала баща си заради приятеля си орк, предала е неколкократно Алианса като цяло, вярвала е в едни определени мирогледи...

Трудно е да се предвиди по какъв начин това ще повлияе върху Джейна. Ще бъде ли пречупена? Ще бъде ли озлобена и ще се превърне ли в мрачно копие на Силванас? Нищо не знаем по въпроса. Това, което знаем, е че през лятото на следващата 2012 година писателката Кристи Голдън ще публикува книга за Джейна, благодарение на която ще научим за това какво се случва в съзнанието на тази толкова мразена личност и толкова слаб лидер за Алианса.

И в края на краищата, когато хората и орките стъпят на мирния континент Pandaria, за да завладеят земите му – ние може би ще видим една изцяло нова Джейна... Несъмнено ще видим и крал Рин и бойният вожд Гарош... От тук насетне спекулациите са много относно това какво може да се случи. Ще успеят ли пандарените да върнат мира в Азерот? Или пък ще се върне Трал отново в ордата като боен вожд – като преди това конфронтира Гарош? Ще умре ли Гарош? На всички тези интригуващи въпроси предстои да научим отговора през следващите месеци и години.

Mist of Pandaria


EVOWOW News