WOW Server | EVOWOW Official WOW Server Website
WOW Server

Новини Новини

Успехите и провалите на Cataclysm

Бъдещите цели на Mists of Pandaria


Успехите и провалите на Cataclysm

Грег Стрийт (Ghostcrawler) – разработчик в Близард - говори за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria

На 7-ми март, Близард излезе със статия на Грег Стрийт, в която се говори открито за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria.

В Близард са изключително щастливи с преработката на старите зони – от 1-во до 60-то ниво. Всяка нова зона изглежда великолепно. Близард също така харесва как е разработена специализацията на героя, като достигне 10-то ниво, както и със съдържанието от 80-то до 85-то ниво. Зоните наистина изглеждат великолепно, има нови дънджъни, рейдове и бетълграунди. По-късно към края на Cataclysm бе предложен Raid Finder-ът. Друг голям успех за Cataclysm е трансмогрификацията и промяна на визуалния облик на облеклото. Добре се получила системата за Justice/Honor точки, която оправила мешаницата в Wrath of the Lich King. Добре са се справили разработчиците и с healing-а, особено с това маната да е недостатъчна при ниски нива, докато е изобилна при по-високи нива.

Но в Близард не са доволни от много неща, които не са се оказали добри решения, както първоначално са мислели. На първо място – зони като Uldum и Deepholm някак си не се вписват една със друга, а с всичките тези портали и телепортации играчите загубиха своето изследователско чувство и възможността да откриват зоните. В Близард осъзнаха, че възможността на играча да изучава и изследва света е изключително важна за развитието на играта.

На второ място – Близард признават, че правенето на куестове е станало твърде линейно и еднопосочно (една вметка от мен – както съм казвал преди, World of Warcraft изгуби своето усещане на мулти-масивна ролева игра, а се превърна в single-player кампания).

В Близард са недоволни и от начина, по който са вмъкнати heroic дънджъните и рейдовете. Проблемът е, че играчите чувстват, че не постигат прогрес при развитието на героите. Особено когато нямаше Raid Finder, много от тях се чувстваха безпомощни да откриват нужния си gear, за да влизат в рейдовете. Докато heroic дънджъните се получили добре, те някак си останали безалтернативни. В Mists of Pandaria нещата ще седят по-различни – ще има нормална трудност, heroics, както и едно нещо, което се нарича Challenge Modes, което ще е ориентирано специално за Hardcore играчи. Трудностите на рейдовете ще си останат, но ще има и Raid Finder за тези, които не понасят да умират на всеки бос седмица след седмица, докато му научат тактиките.

Специално за рейдовете - в Близард са недоволни от начина, по който играчите получават легендарните item-и. Легендарните се очакват да бъдат наистина редки, трудни за постигане, а не нещо, което трябва да получиш на всяка цена просто защото е дошъл твоят ред. Близард обещават, че в бъдеще легендарните item-и ще станат много трудни и не всяка гилдия ще има такива.

На всичкото отгоре системата за талантите се оказала неуспешна. През последните месеци Близард премахваха някои излишни неща от системата, но в края на краищата играчите се чувстваха като да не получат нищо от всичко това. Като компромисен вариант, талантите в Cataclysm не просто не решили проблемите, които съществували при предходни системи, но създали много нови проблеми. Но талантите в Mists of Pandaria са изцяло преработени от самото начало.

Археологията също се оказала проблемна и Близард са искали професията да бъде трудна, но накрая професията се оказала абсолютен гриндаж и безинтересна. Играчите трябва да пътуват много време, и работи на ужасно случаен принцип.

В оглед на тези и други проблеми в Близард са си поставили следните цели за Mists of Pandaria:

1. Играчите трябва да бъдат изкарани от столиците и да бъдат върнати в света. Да, хубаво е да се кандидатираш на queue от Stormwind или Orgrimmar, за да отидеш някъде, но в същото време играчите трябва да излизат в света, да се срещат с други играчи, да бият босове, да участват в PvP и... просто да се придвижват от едно място на друго.

2. Трябва да се даде възможност на играчите да правят много неща. Става въпрос за до болка познатия синдром : „Абе играе ми се WoW тази вечер, но просто няма какво да правя в играта”... Някога е било хубаво да правим Achievement-и и да създаваме основни и допълнителни герои. Близард продължава да подкрепя това, но са нужни нови начини на игра. Близард иска отделните фракции в Пандария да са интересни. Близард иска да получиш Exalted ачийвмънт като се трудиш, да не е нещо, което получава всеки играч. Ще има много mount-ове, с които ще се сдобиеш трудно. Ще се увеличи възможността играч да получава Conquest точки в рамките на седмица. Ще има и малки дребни неща, някои от които ще изискват повече труд от страна на играча, а други – не чак толкова.

3. Експанжънът ще се опита да се хареса на по-широка аудитория. Става въпрос за това, че има еднакъв брой играчи, които се оплакват, че играта им е трудна и трябва да стане по-лесна, и еднакъв брой Hardcore играчи, които, обратно, се оплакват, че играта им е твърде лесна и трябва да стане по-трудна (и не разбират защо изобщо някой не би се съгласил с тях). От тук насетне ще има Raid Finder за всички следващи Raid-ове. Но ще има и брутално трудни предизвикателни варианти на дънджъните – специално за тези, които се оплакваха, че Cataclysm им е бил твърде лесен. Ще има срещи с босове за играчи, които са харесвали трудностите при ачийвмънтите на Ulduar. Ще има някаква кръстоска между PvP и PvE, за да не се чувстваш, че играеш две различни игри, за да напредва героят ти...

4. Не на последно място – ще бъде увеличена скоростта на публикуване на съдържанието на играта.


Близард е съкратил Nyorloth?

През последните 24 часа официалните форуми на Близард гръмнаха с информация от разгневени играчи, че един от най-обичаните модератори на официалните форуми и един от разработчиците на историята на играта - Nyorloth - е съкратен! Новината е потвърдена от самия Nyorloth в своя Туитър акаунт ( https://twitter.com/#!/Gromweld ) и от писателката Сара Пейн ( https://twitter.com/#!/ilaniel ), която е написала две приказки - едната за Гарош, а другата за ЛорТемар.

Според играчите Nyorloth е дошъл във форума в критичен момент - когато играчите са се оплаквали, че от Burning Crusade насам историята на играта става все по-плоска, по-глупава и по-абсурдна. Играчите са се оплаквали, че разработчиците в Близард се правят, че не ги чуват, че не ги разбират, преструват се, че в сюжета на играта няма никакви проблеми. Точно в този момент дошъл Nyorloth, който бързо се превърнал в активен участник. Той изслушвал играчите със разбиране и съчувствие. Не на последно място Nyorloth е основател и създател на годишните "Въпроси и отговори към писателите", както и на годишното състезание за писатели, в което са изгрели много нови звезди.

Едно от изявленията на Nyorloth в социалната мрежа Туитър гласи следното : "RIP Blizzard Global Writing Contest. You will, truly, be missed."...

Това от играчите се тълкува по следния начин: може би са настъпили най-лошите времена за сюжета и историята на Warcraft. Всички надежди, че сюжетът на играта ще стане по-добър, както е бил някога в Warcraft 3 и ранните години на World of Warcraft, са се изпарили. Може би, опасяват се тези играчи, наистина Близард са престанали да се интересуват от това да предоставят качествен сюжет в играта - нещо, което се потвърждава от небалансираността на историята в последния експанжън, когато в много от зоните на Алианса липсваше сюжетно развитие, а бяха претъпкани с плоски поп-културни референции - като сюжетът на цели популярни филми беше пресъздаден в рамките на цели зони - например Хорейшо Кейн в Уестфол, Рамбо в Редридж и Индиана Джоунс в Улдум.

Дали уволнението на Nyorloth е знак, че тази лоша тенденция ще продължи и занапред?

Новости около Mists of Pandaria

WoW : Mists of Pandaria Новини


Новости около Mists of Pandaria

Вече четири месеца отминаха от обявяването, че следващият експанжън на World of Warcraft ще се казва Mists of Pandaria. Преди да публикувам последните новости, припомням какво знаем до момента. За този експанжън бяха обявени следните неща:

1. Че в него основен акцент ще бъде войната между Алианса и Ордата, като тя ще се развива на нов континент: Пандария

2. Пандария ще се намира в южната част на картата на Азерот и може да се казва Саутренд.

3. Новата раса, която ще може да се играе от всеки от нас, се казва пандарен и на практика представлява антропоморфна панда.

4. Пандарени ще се играят както от играчите на Алианса, така и от играчите на Ордата (макар че не стана ясно много добре как в бетълграундите ще се бият пандарен срещу пандарен)

5. Ще бъде представен и нов клас: Монк.

6. В новия експанжън ще бъде изцяло преработена системата за талантите, която до този момент се считаше за слабото звено на Cataclysm.

7. Mists of Pandaria ще предостави т.нар. калкулатор на таланти.

8. И не на последно място, Mists of Pandaria ще предостави възможност за боеве между компаньоните (т.нар. non-combat pets) - което дава възможност на човек да прави нещо, докато кисне в градовете, чакайки например група за рейд или дънджън.

И така... вече изминават повече от четири месеца, без да имаме някакви съществени новини. Преди известно време бе оповестено, че малко преди излизането на експанжъна ще бъде публикуван пач, по време на който човешкият град Терамор ще бъде унищожен - като това ще доведе до пълното разгръщане на войната между Алианса и Ордата.

И така, до края на Февруари - какви са новостите.

Февруари беше "тихият месец"... Някъде в началото на месеца беше обявено, че в периода между 13 и 15 март ще бъде свикано гигантско медийно събитие, по време на което ще бъдe представена една цялостна картина за предстоящия експанжън.

Но още преди медийното събитие бяха публикувани следните новости, сред които:

Калкулаторът на таланти, публикуван на сайта на Близард, беше обновен някъде на 15-ти февруари. Калкулаторът на таланти до този момент е може би най-критикуваният аспект от експанжъна, и мнозина се притесняват, че героите ще им бъдат прецакани, а талантите им - оплескани. Близард обаче напомня, че калкулаторът на таланти е в процес на продължителна разработка и много от нещата, които виждаме като за начало, няма да бъдат същите.

Друго нещо - в един континент като Пандария (повлиян, естествено, от азиатските пейзажи) ще има якове... И тези якове ще бъдат достъпни като маунтове за езда!!! До този момент не е ясно дали яковете ще бъдат основен маунт за пандарените, но всичко навежда на тази мисъл.

Не на последно място - новата книга на Кристи Голдън, която се казва Tides of War и вероятно ще обхваща събитията около падането на Терамор и дълбоките промени в психиката на Джейна, беше отложена от юни до юли, а сега дори и до края август - така книгата ще бъде публикувана не по-рано от 28 август 2012 година. Тъй като книгата обхваща събития, които вероятно ще включват първичната информация за Mists of Pandaria, е възможно това отлагане да намеква и за отлагане на публикуването на експанжъна и той да не се появи още дълги месеци. Това би било много неприятна новина - Близард искаха да публикуват експанжъна по-скоро, защото си имат неприятни спомени от това как принудиха играчите да играят Icecrown Citadel в продължение на цяла година, преди да излезе Cataclysm (и това отегчи играчите). Никой не би искал цяла година да играем Dragon Soul, Firelands и дънждъните на Cataclysm... Близард първоначално обеща, че Mists of Pandaria ще бъде публикуван по-скоро от предишни експанжъни, но не се ангажира с дата и казаха - когато експанжънът е готов, тогава. Освен това, съдейки по предишни години, историята показва, че компанията не винаги се справя в прилично време.

Сюжетът на World of Warcraft

Далечното бъдеще.


Сюжетът на World of Warcraft

По време на следващия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria ще бъде представен изцяло нов континент, нови земи, нови народи, нови приключения. Днес е трудно да си го представим, но Рагнарос, Ан Кираж, Старите Богове, Силитидите – всички те бяха представени за пръв път в World of Warcraft, а не в предходните стратегии. Ако погледнете картата на Калимдор от Warcraft 3 всичко на юг от Feralas е празно пространство!

Поради тези съображения известният писател Матю Роси от уебсайта The WoW Insider публикува статия относно това накъде се е насочила историята на играта в Mists of Pandaria и занапред. Разбира се, не всичко, което е описано тук, ще се случи със сигурност. Но някои от тези неща могат и да се случат.

Кланът Блекрок и Ордата

Известният оркски клан Блекрок се намира в доста необичайна позиция, докато войната между Алианса и Ордата продължава. Орките от клана Блекрок продължават да владеят над планината Блекрок, но със смъртта на Ренд Блекхенд и на много от покравените лидери, кланът Блекрок е в повратна точка (забележка : добавям, че в Cataclysm Алиансът успя да извоюва победа над орките в Redridge и в Burning Steppes и можете да изиграете тези куестове дори и ако не сте си купили всичките експанжъни). Кланът Блекрок е създал много известни лидери, като Блекхенд Унищожителя, Оргрим Дуумхамър, това е кланът, който поведе битката по време на прехода през Мрачния портал и очерта съдбата на Ордата за десетилетия напред...

Но днес за пръв път кланът Блекрок е без свой лидер и освен това тези орки не са поробени от някаква външна намеса като дракона Нефариан. Какво значи това?
Като знаем, че Ейтриг и неговият син Ариок са част от клана Блекрок, ние бихме могли да видим възраждане на този клан. Първо, този клан владее на север и на юг от територията на Алианса. От планината Блекрок този клан директно застрашава територии като Редридж и Нортшайър (абатството на север от гората Елвин). Но кланът Блекрок воюва и с Джуджетата Дарк Айрън, които също са се освободили от Рагнарос в момента, когато и орките на Блекрок са се освободили от Нефариан. Ние всички знаем, че принцеса Мойра Таурисан се опитва да властва едновременно над двата клана на джуджетата – Дарк Айрън и Бронзбиърд чрез сина си, Дагран Таурисан II. Всичко това поставя клана Блекрок в позиция, в която кланът ще има нужда от съюзници, за да оцелее.

Сега се замислете, че под влиянието на новия боен вожд Гарош Ордата с охота прие клана Драгънмоу, един клан, който е омразен на мнозина и който има история на демонична поквара. Колко ли по-привлекателно би било да се направи стратегическо партньорство с друг клан, който има дълга военна история, особено когато Ейтриг и неговият син освободиха клана от порочното влияние? След като Ренд и неговите избрани лидери са мъртви, фактически Ейтриг е кандидат да оглави клана Блекрок.

Нещо повече, кланът Драгънмоу предложи порт и опорна точка на Платото на Здрача, територия, която е доста далече от всяка една база на Ордата и която има минимално стратегическо значение извън обявяването на война на Култа на Здрача. Докато кланът Блекрок предлага крепост точно в сърцето на  Източните кралства, твърде близо до Каргат и Стонард и това е стратегически важно от гледна точка на  улеснение на презареждането с ресурси и подкрепления. А ако искаш накрая на завладееш Стормуинд, това е примамлива опорна точка!
Оглеждайте се внимателно за клана Блекрок. Те няма какво да загубят в настоящия момент и нищо не би ги спряло да приемат Гарош Хелскрийм за техен боен вожд. И ако това стане, Алиансът ще види вълка клекнал точно пред портите! Едно силно взаимоотношение между Блекрок и Ордата не е задължително да се случи точно в Mists of Pandaria, но изглежда невъзможно да не се случи след това...

Пророчеството на Велен

Пандария и нейните чудеса и опасности са нови и неустоими, и авторът на статията очаква с голям интерес да ги види. Но той вижда престоя там като антракт, като пауза, когато отидем и видим това място, което се е развивало самостоятелно в продължение на 10 000 години - тогава ще усетим различните перспективи и исторически развития там. Но изглежда също така, че се задава изпълнението на едно пророчество, което Великият пророк на Дренеите – Велен е казал на Магтур и Авун (куестовете в Swamp of Sorrows). А именно че - Азерот не е просто един свят, разкъсван от войни и история на конфликти... Задава се някаква гигантска война, война от космическа значимост, пред която дори Детуинг не е нищо повече от предвестник!!! И този окончателен конфликт между равни и противоположни космически сили ще се случи на тази малка, на два пъти разтърсена и разцепена планета...

Едно от съществата, което е споменато в превюто на Mists of Pandaria се казва Ша. Ша представляват превъплъщение на тъмната енергия и ни напомнят не само на Ентропиус (тъмният цикъл на нааруто Муру), но и на изображенията от иконите, които се виждат в Descent into Madness в Улдуар.

Това ни води до заключението, че нашето временно пребиваване на Пандария е нещо повече от ваканция, а е по-скоро още една стъпка в преоткриването на силите, които са насочени срещу нас в този предстоящ конфликт. Ша-тата, с тяхната връзка с отрицателната енергия, биха могли да бъдат пехотата на Армията на Мрака, за която Велен е пророкувал. Разкритието, че става въпрос за именно негативните емоции, които помагат за израстването на Ша (също както арогантността на Кървавите рицари заедно с тяхното отчаяние и пристрастяване към магия довели до превръщането на Муру в Ентропиус), това разкритие може да бъде урокът, който трябва да научим, преди да сме готови!

Ние определено ще трябва да обърнем внимание на Ша, на техния произход и битие. Те са първият намек, че Mists of Pandaria ще бъде нещо повече от забавна промяна на пейзажа. Изправяме се пред някакъв нов епизод от историята, която видяхме от нашите първи крачки в чуждата почва на Аутленд.  Може би не е случайност, че Етериълите са се завърнали и са стъпили на Азерот. Те са загубили своя свят благодарение на Господаря на Празнотата – Дименсиус Всичкопоглъщащия, и който много напомня на Ентропиус. Ние знаем малко за произхода на Войдуокърите. Те биха могли да са някаква космическа форма на Ша или техни сродници. Ако негативните емоции са в състояние да създават негативни същества, колко негативност е необходимо за разрушаването на един свят?

Бездната и тенденцията ни да гледаме към нея

Ние отиваме към Пандария като част от нарастващия конфликт между Алианса и Ордата. Нашето присъствие там, и фактът, че ние докарваме собствените си войни с пристигането ни там, допринася за дестабилизирането на един свят, който е бил откъснат от нас в продължение на 10 000 години, за завръщането на Ша, за завръщането на Могу, които ще се опитат да си върнат империята от ръцете на Пандарените...

Един от аспектите, който авторът мисли, че трябва да бъде подобрен, е тенденцията да се покаже и подчертае, че нито една от двете фракции не е съставена от изкуствени светци... Ние ще трябва да видим Алианс, който атакува по-често, по-агресивно, по-убедително от полуемоционалното унищожаване на Таражо. И да няма повече неща от сорта на „Ние се опитахме да им оставим изходен път през земите на Квилборовете, ние изобщо не знаехме, че Квилборовете ги мразят толкова много”. Ние трябва да имаме предвид истинската история на Алианса, да видим, че Алиансът прави атака като тази в Дрезден (по време на Втората Световна Война), да удря силно и безмилостно Ордата, дори и това да води до смъртта на граждани. Ние трябва да видим хора, които от двете страни извършват действия, които в нормални ситуации биха били немислими.

Аз очаквам да получим това в рамките на развитието на Pandaria и че ще бъдат вложени в играта много специфични куестове и открития в рамките на растящата война  както за Алианса, така и за Ордата.  Ще унищожиш ли това село, или ще позволиш на Ордата да го завладее и по този начин да има напредък в сравнение с теб, което ще им позволи да спечелят войната?  Ще оставиш ли Алианса сам, докато той се бие с Мантидите, или ще използваш неговата слабост точно в този момент, за да го удариш дори и когато той не е заплаха за теб?  Ние отиваме в нова земя, ние ще видим едно изцяло ново съдържание, и авторът на статията наистина очаква много от играчите да не харесат това, което ще видят. Но той се надява това да стане, защото конфликтът създава добрата история.

Дейв Косак

Официална реакция


Дейв Косак

За фаворитизма на Близард към Ордата – официална реакция на разработчика на компанията Дейв Косак

Eдна от нашите най-ранни дизайнерски цели беше да осигурим здравословно съревнование между Алианса и Ордата. Чатът между двете фракции беше забранен, дори и това да нямаше смисъл от гледна точка на сюжета. Цели сървъри са посветени на битката между играчи – PvP. Бетълграундите и куест хъбовете показват забележителна иконография на Алианса и Ордата. Ние искаме да възпитаме у играчите чувство на гордост към фракцията, една истинска идентичност за вашите братя и сестри в битка.

Ние искаме играчите ни да бъдат горди със своите фракции, дори и с цената на личното им достойнство.

Една вечер се прибирах със съпругата си вкъщи след вечеря. Изведнъж тя се надвеси извън прозореца на колата, наду клаксоните и изкрещя: „ЗА ОРДАТА!!!” към едно момче, което седеше вън от ресторанта и носеше блуза с емблема на Ордата. Бедното момченце вероятно забрави, че носи такава блуза. Ние изхвърчахме от мястото сред облак дим от гумите на колата, и аз мисля, че накарахме момчето да се напикае.

Точно затова си говорим ние.

Така че, когато става въпрос за разработката на историята на играта, не е чудно, че  феновете на Алианса и Ордата се сещат за това, което се е случило. Карти и графики на територии, които бяха загубени и спечелени започнаха да се появяват някъде във времето, когато Катаклизмът разтърси света из основи. Саутшор заразен с чума? Базата Таражо изгорена? Не е възможно!
Скрито между мърморенията от страна на двете фракции бе предположението, че Близард трябва да се отнася по еднакъв начин с тях. Има и още едно, по-категорично предположение: Ако една от фракциите губи войната, тогава Близард показва симпатия към нея.

Но дали е така?

Това е див, див, див свят... на Warcraft.

Може би ние наистина проявяваме симпатии. Един бърз преглед на историята показва, че наказваме Алианса с поколения наред. Стормуинд беше съборен от орките в Warcraft 1. Тогава Лордерон падна сред чума в Warcraft 3, а неговите жители бяха превърнати в безмозъчи зомбита. Приятелите от Висшите елфи бяха обкръжени от Немъртвите, техният град беше срутен и източникът на мощ покварен. Оцелелите от Лордерон и земята на елфите намериха утеха в Ордата. Столицата на Гномите е заразена от радиация. Кралството на Джуджетата бе разклатено от ужасна гражданска война. Аз се изненадвам, че все още съществува Алианс.
Но пък от друга страна тези приятели от човешката раса са се отървали леко. Те поне все още имат планета. Планетата на орките беше наводнена с демони, а накрая беше заличена. Почти цялата раса на орките беше отровена от демонична кръв. До края на Warcraft 2 това, което беше останало от расата на орките, беше приковано към един чужд свят, орките седяха победени, измъчени и заключени в контролирани от хората концентрационни лагери.

Радвам се, че нямахме форуми за орките тогава. Представям си гнева!

В интерес на истината историческият преглед на вселената на Warcraft показва война, престъпления, изпитания. Цели империи се срутват, лидерите се покваряват, популации биват изклани, цели цивилизации лежат в руини (и това често става в разцвета на силите им). Warcraft е мрачно място. Попитайте дренеите: ние унищожихме тяхната планета, измъчвахме последните им непокварени дечица за десетки хиляди години. Ние сме определено жестоки. Аз никога не съм се сблъсквал с по-жесток екип от нас.

Мъките и страданията са горивото, което задвижва историята... Но защо трябва да е така?

Ние в Близард често си говорим относно това какво се опитваме да създадем в рамките на художествения свят на Warcraft. Фразата „Героична фракция” често се появява във всичките ни франчайзи. Ние искаме нашите играчи да се чувстват герои.

Но първичният бульон, който създава героите, никога няма вид на дъга – а е смесица от страдание и зло. Героите се появяват в мрак – тогава има нужда от някой, който да осветли пътя.

Нечестният свят е този, който има нужда от герои! За да се създаде ред сред хаоса, да се даде справедливост в името на потиснатите – това е призивът към героите. Трябва ли да се учудваме, че Азерот е нечестен свят? Той е чудовищно нечестен. И ще продължи да е такъв и в бъдеще.

Ние ще ви гарантираме нечестно и неетично отношение  към двете фракции засега и за близко бъдеще. Това ни дава възможност да имаме дългосрочни и богати истории, друга идея, с която експериментираме от Cataclysm насам. Да виждаме фракции, които имат лидери, оплитащи се в техния героизъм и падение е като награда за дългосрочните ни играчи.

Като си говорим за лидери на фракциите, има един момент, в който признавам, че може да се справяме по-добре: да се даде шанс на всеки да взаимодейства с героите си по време на историята. Когато създаваме този свят, аз признавам, че в Близард често изпадаме в капан като си мислим, че нашите герои са всъщност „световни” герои, а не индивидуални лидери на фракциите.

Ето например – събитията в Катаклизъм задвижиха историята на Трал, който стоеше мързеливо в Оргримар от събитията в Warcraft 3 насам. Той трябваше да избира между това да бъде Боен вожд на ордата или да бъде шаман, който спасява света. Той напусна ръководното си място и с ваша помощ той изигра важна роля в слагането на края на терора на Детуинг.

Но имаше цена. Трал трябваше да жертва нещичко.

Ордата премина през продължителна история от времето, когато парцаливите изгнанници-орки стъпиха за пръв път на брега на Калимдор и решиха да създадат своя столица. Немъртвите, които вече не бяха измъчвани от Крал Лич, успяха да укрепят границите си. Таурените успяха да намерят дом. Троловете от клана Даркспиър, които някога бяха заплашени от смърт заради мърлоци (мърлоци!) се събраха и вече имат столица. Кървавите елфи преживяха разрухата на своя дом, надживяха предателството на лидера си и си върнаха Слънчевия кладенец. Ордата определено е във възход!!!

И точно в този момент, когато една от най-великите групи смъртни търси своето самосъзнание, Трал е вън от  играта. Сега мисията на Ордата се определя от Гарош Хелскрийм. Решението на Трал да остави Ордата ръцете на Хелскрийм хвърля Трал в смут.

Ако ти си запалянко на Алианса, аз разбирам защо се чувстваш изхвърлен от историята на Трал. Трал е „тяхното момче” и пътят на Трал през последните години някак си не е „твоят” път, дори и ако неговите грешки са на път да изпратят света в потенциална спирала на смъртта. Достатъчно. Смирете се с Трал до края на Катаклизъм и аз ви обещавам, че ние ще напреднем и с останалите герои – от двете фракции – докато събираме късчетата след края на Катаклизма.

Гарош Хелскрийм има визия за Ордата, визия за един Обединен Калимдор, който може да бъде създаден само върху пепелта на Алианса. Той е далеч по-изобретателен, отколкото неговите врагове осъзнават, и има мрачна убеденост да спечели на всяка цена – дори и с цената на собствения си народ. Тази мрачна убеденост тласка света в хаос.

В средата на тази криза Алиансът ще трябва да се обедини както никога досега. По време на Близкона ние ви обещахме, че ключови герои на Алианса ще имат повече време в центъра по време на Mists of Pandaria и следващите пачове. И искам пак да го повторя. Тези герои на Алианса ще излязат по-силни от всякога, но пътят напред няма да бъде лесен.

Ще трябва да стане по-лошо, преди да стане по-добре. Много по-лошо. Но това е нещо хубаво. Това означава, че ще имаме много повече герои, за да бъде въздадена справедливост в един несправедлив свят. Имаме нужда от Вас да се намесите и да промение облика на света.
... Само не очаквайте неща от сорта на „... и заживели после всички щастливо”. Ние тук не правим такива неща.