WOW Server | EVOWOW Official WOW Server Website
WOW Server

Новини Новини


Фаворитизмът на Близард към Ордата

Фаворитизмът е една от любимите теми на много хора, които играят World of Warcraft. Много хора смятат, че в рамките на последните няколко експанжъна Близард постоянно и безсрамно дават земя, интересен сюжет и забавни куестове на Ордата, докато Алиансът нищо не получава. След като бе обявено, че когато през 2012 година бъде публикуван новият експанжън: Mists of Pandaria паралелно с него ще бъде унищожен един от иконичните градове на Алианса – Терамор, форумите осъмнаха с теми относно фаворитизма на Близард, теми с по 100+ страници.

Много е интересно развитието на самата игра World of Warcraft от излизането й през 2004 година до днешни дни. Когато World of Warcraft беше публикуван за пръв път, сюжетът очевидно благоприятстваше Алианса. Естетиката на расите на Алианса беше по-добра, Алиансът имаше повече земя, на всичкото отгоре в много от зоните на Ордата от ниско ниво – 1-20, 20-30 имаше бази на Алианса. Примерите са много – Саутшор в Хилсбрад, Нортуоч в Пустоща, Амбърмил в гората Силвърпайн – да не споменаваме за цял човешки град в Дуротар, началната зона на Орките. Алиансът никога не е имал в земите си от ниско ниво бази на ордата, ако не броим кулатата в източен Дъскууд.  В сравнение с това гората Елвин и Телдрасил изглеждаха доста утопично. По отношение на PvP играта беше много небалансирана – играчи от Алианса идваха точно в зоните от ниски нива на Ордата и убиваха играчи с десетократно по-ниско ниво от тях – като може би най-крещящият пример беше Хилсбрад, където играчите в Саутшор редовно убиваха немъртвите в Тарън Мил. Дори и извън това – бетълграундите също са били небалансирани, Ордата винаги губеше Алтерак... Расите на Ордата живееха в колиби и шатри и куестовете им бяха ужасни.

Но след появата на първия експанжън – Burning Crusade, нещата се промениха, като Близард започна да дава все повече и повече неща на Ордата, а Алиансът остана на заден план. В Burning Crusade Ордата получи кървавите елфи. В Wrath of the Lich King расите на Ордата вече не живееха в колиби и шатри, а имаха гигантски метални конструкции като Warsong Hold например...  Накрая излезе Cataclysm и Ордата започна да печели всички войни и да завладява всички, абсолютно всички земи. В Източните кралства Алиансът загуби повечето от северните си бази, завладяни от Немъртвите. Стормуинд беше сериозно разрушен от атаката на дракона Детуинг, докато Оргримар беше построен наново.

Големият дебат – Терамор – и намесата на Близард в дебата

В края на 2011 година Близард обяви на Близкон-а, че през 2012 година ще бъде публикуван нов експанжън: Mists of Pandaria, в който компанията оповести, че главен фокус на историята ще бъде войната между Алианса и Ордата. Но освен това стана ясно, че един от най-големите човешки градове – Терамор – ще бъде унищожен от Ордата. Веднага се появиха изключително гневни отзиви във форума на Близард и в интернет като цяло, което наложи появата на представители на Близард да изяснят ситуацията...
Пръв в темата „Терамор в огън: Фаворитизъм към Ордата” се обади представителят на Близард Zarhym със следното мнение:

Така, по време на Близкон-а ние показахме малко детайли за следващия експанжън и как той ще има постоянно нарастващ фокус върху войната между Алианса и Ордата, точно когато са елиминирани много мощни заплахи от лицето на Азерот. Тогава разбираме, че предстои жестока атака от Ордата върху Терамор. Искам да ви напомня, че Ордата e фракция, която се ръководи от фанатизиран владетел и значителен смут между отделните лидери, докато Алиансът почти никога не е бил толкова обединен от дните, когато са били затваряни орките...
Първата пешка относно историята на Mists of Pandaria вече е преместена, и вие сте гневни относно това кой е направил първия ход? Аз единствено мога да ви кажа, че може би има нещо повече по отношение на сюжета в Mists, от това един град да бъде унищожен – като например – цялата история на експанжъна, която вие не знаете все още.
Ако искате да направите омлет ... (трябва да счупите яйцата)

В отговор на този пост неколцина играчи реагираха много остро и казаха неща  от сорта на:

Защо всеки път счупените яйца трябва да са всъщност тези на Алианса?

Проблемът не е в това, че Алиансът губи – проблемът е в това, че Алиансът губи постоянно, постоянно и постоянно и безкрай в продължение на всички досегашни експанжъни. И особено в Катаклизъм, където Алиансът наистина загуби много земя... По повод на това един играч  например казва следното:

Какъв ще ви е следващият ход? Може би ще изгорите Даркшор, това ще бъде определено великолепно. Или пък целият Дъскуолоу ще бъде заразен с чумата на Силванас, тя и без това не е правила нищо в продължение на месеци. Или пък може би ще изгорите останалата част на Стормуинд. Това ще бъде нещо наистина велико!!!
Последният път, когато се обадихте по отношение на динамичната история единственото нещо, което се случи е че помогнах на Трал да се ожени. Вие твърдите разни неща, но единственото, което се случва, е да ограбвате все повече Алианса.

В отговор на това Zarhym казва:

О, хайде... нека да работим заедно по този проблем.
В Cataclysm отчаяните времена изискваха отчаяни мерки. И отзвукът не беше равен 1:1 по отношение на напредъка на Алианса и Ордата. Вселената на Warcraft е базирана на съревнованието между две крайно различни фракции. Ако решим да направим така, че те имат еднакво големи трудности на равни интервали от време, това е доста скучно и ограничава развитието на героите и от двете страни. Историята остава без движещ импулс за разработката на добър сюжет.
Катаклизмът само успя да разгори пламъка между Алианса и Ордата и всяка една от фракциите започна да се възстановява от кризата по различен начин. Но фракциите имаха много по-важна задача за този експанжън – да се помогне на Трал и на драконовите аспекти да убият Детуинг и последователите му. Така имахме всеобхватен и основен конфликт в Cataclysm, с който трябваше да се справим – а не да накараме Алианса и Ордата да воюват.
Но след като Детуинг е победен и е открита нова земя, кой ще се възстанови, кой ще построи, кой ще изследва, кой ще предпази хората си, кой ще търси славата на завоевател?
Това, което чувам от играчите е, че Ордата на Гарош атакува все повече територията на Алианса и това не е честно. Като човек, който играе двете фракции и работи в Близард, не се съгласявам с това становище. От наша перспектива една от фракциите ще напада съкровен град – който се явява дом на мощната и уважавана жена Джейна. Ето как имаме конфликт, който ще се разгърне в следващия експанжън.

Играч по-късно отговаря:

Не му завиждам на работата на Zarhym. Хората не вярват на това, което той казва. Вероятно това е поради начина, по който доста неуспешно ни рекламираха последния експанжън...
„О, не... изчакайте ни, само още един път!!!”

Zarhym:

Знам, че говорих по въпроса, когато Катаклизмът беше все още свежа, гореща тема. Не си спомням точните думи тогава, макар че ми е любопитно да ги прочета отново, след като няколко души се позоваха на тях в тази тема.
Сигурен съм обаче, че никога не съм твърдял, че ще има еднакво развитие на историята и че Алиансът ще си отмъсти в Cataclysm – защото бях наясно как щеше да се развие по-голяма част от историята.  Ордата наистина се устреми повече към власт и доминиране на света след като Трал я напусна. Тогава Трал стана положителен герой с развиваща се история във всеки следващ пач, чиято история бе фокусирана върху победата над Детуинг.
До този момент историите на главните злодеи в експанжъните са имали пряк завършек, но никога не сме процедирали по същия начин между двете фракции. И никой не трябва да очаква да бъде по този начин със завършека на всеки експанжън. Нещата ще продължат да се променят и ще има око-за-око-зъб-за-зъб между Алианса и Ордата. Ако започнем с историята от Warcraft 1, нещата са очевидни. Лидерите са се променили.  Градове са били унищожени. Нови градове са били създадени. Земя е била завладявана – и след това е била отнемана. Расите, които са били асоциирани с една от двете страни, са се променили.
Това ще продължи в същия дух и ние нямаме намерение да направим една от двете страни по-малко интересна. Това не е добра философия при две различни фракции, които се играят от играчите, и така няма да имаме процъфтяваща история.
Но вие ще спечелите нещо и ще загубите нещо. И печалбите и загубите няма да са на еднакъв интервал за двете страни, нито пък те ще съвпадат с появата на всеки пач или експанжън...

Играч:

Не бяхте ли наясно, че чувствахме, че Алиансът бе осакатен в този експанжън (Катаклизъм)? Не мисля, че не сте били наясно.  Тогава защо единствената до този момент публикувана пикантна новина е унищожаването на Терамор? Това продължава да разгаря огъня, за който знаете, че вече гори. Изключително лош избор е да публикувате това късче  информация, вместо да ни покажете, че най-накрая Алиансът ще спечели нещо!!!

Zarhym:

Има ли значение хронологията? До този момент не сме Ви показали никакъв конкретен елемент от историята на Mists of Pandaria, освен че ще бъде фокусиран върху войната между Алианса и Ордата. Атаката върху Терамор е събитие, което ще се случи преди публикуването на новия експанжън, за да може да се разгори войната между фракциите след смъртта на Детуинг. Така подчертаваме по какъв начин мотивациите на бойния вожд Гарош се отличават от тези на крал Вариан Рин.
Гарош иска Ордата да контролира ЦЕЛИЯ Калимдор. Неговите атаки до този момент водят към този край и Терамор остава голям пристанищен град, който снабдява Алианса с доставки. Ако не можете да осъзнаете, че ще има сериозно отражение при експанжън, който е фокусиран върху войната между Алианса и Ордата в Азерот след катаклизма,  значи  твърде много сте се фокусирали върху невъзможността да бъде създадена във времето равна игра на влияние между Алианса и Ордата – и също така да наричате „глупости” това, че ние не правим така при всяко ново заглавие с име Warcraft да има равно и линейно развитие между двете различни фракции.
Честно да ви кажа, това е странен и труден разговор, който водим за Терамор точно сега. Все едно че сте прочели Властелина на Пръстените до момента в който Гандалф e в капан на Ортанк и сте спрели там... После сте чули от някого, че пада към смъртта си, биейки се с балрог, и се оплаквате, че героят е можел да бъде разработен по-добре преди края на историята.


Наградените за 2011 година

Ето, че дойде момента да поздравим всички, които са победители в предварително обявените от мен категории.

Радвам се, че всичко мина без особенни разногласия и наистина се надявам да няма недоволни от наградите.

Ако искате да споделите мнението си по този случай, можете да го направите в нашите форуми.

EVOWOW Forums

 

Ето и списъка на наградение подредени по групи:  

Най-много убийства: Lotus - 163604 kills

Награда: Безплатна промяна на расата.


Най-много онлайн-време: Daylight

Награда: Безплатна промяна на расата


Най-висок Рейтинг за 2vs2: Frozen, Darkmanx - 2728 рейтинг

Награди:

Title: Lieutenant Commander <Name> + Relentless Gladiator's Tabard + Furious Gladiator's Frost Wyrm


Най-висок Рейтинг за 3vs3: Blessed, Shavrantia, Rinolex - 1813 рейтинг

Награди:

Blessed: Relentless Gladiator's Tabard + Wrathful Gladiator's Ornamented Spaulders

Shavrantia: Furious Gladiator's Tabard + Wrathful Gladiator's Plate Shoulders

Rinolex: Героя да се свърже с мен за да си получи наградата.


Най-висок Рейтинг за 5vs5: Seemos, Blessed, Shavrantia, Problem, Strelcheto - 1599 рейтинг.

Награди:

Seemos - Title: Wrathful Gladiator <Name> + Amani War Bear
Blessed - Title: Wrathful Gladiator <Name> + Whistle of the Ivory Raptor
Shavrantia - Title: Wrathful Gladiator <Name> + Amani War Bear
Problem - Title: Wrathful Gladiator <Name> + Amani War Bear
Strelcheto - Title: Wrathful Gladiator <Name> + Amani War Bear


Най-висок Персонален рейтинг: Shavrantia - 2692 рейтинг

Награда: Furious Gladiator's Frost Wyrm


Най-много Победи на Арената: Spartakus - 562 игри, 327 победи

Награда:

Knight <Name> + 2k Gold


Най-много Постижения (achievements points): Bloodprince

Награда: Title: Scarab Lord <Name> + Celestial Steed


Най-много вотинг точки. (без да ги изхарчи): Devistator - 1437 voting points

Награда: Обмяна на вотинг точките в дарителски точки спрямо разумен коефициент разбира се.


Весела нова година!

Новогодишни подаръци

Награди за първенците


Новогодишни подаръци

Задават се празници... почти усещам полъха на зима и фоерверки.

Било добра или лоша 2011 година, аз бих я изпратил със здраве и добри пожелания, с надежда новата да бъде по-успешна и по-весела.

Като се стигне до празници, повечето потребители се подсещат за подаръци или почерпки.

Ние също няма да ги разочароваме.

По препоръка на редовен играч в сървърът, реших след като изтече тази година да направя няколко подаръка за играчите с най-големи постижения до момента. Няма да споменавам какви ще са наградите за да са изненада така че не ме питайте ;)

 

Новогодишни награди

  • Най-много убийства в сървърът (1 бр.)
  • Най-много онлайн-време (1 бр.)
  • Най-висок Рейтинг за 2vs2 (2-ма участници с най-високия рейтинг в тази категория)
  • Най-висок Рейтинг за 3vs3 (3-ма участници с най-високия рейтинг в тази категория)
  • Най-висок Рейтинг за 5vs5 (5-ма участници с най-високия рейтинг в тази категория)
  • Най-висок Персонален рейтинг (1 бр.)
  • Най-много Победи на Арената (1 бр.)
  • Най-много Постижения (achievements points) (1 бр.)
  • Специална награда за потребителя събрал най-много вотинг точки. (без да ги изхарчи)

Предупреждавам Ви: Ако само за секунда усетя някаква измама в постижението Ви, наградата ще бъде дадена на следващият по ред потребител.

Докато съм започнал с изненадите...

Рестартиране на Арена Рейтинга

В началото на 2012 г. всички арена рейтинги ще бъдат променени на стартово положение 1000.

Всички нови арена тиймове ще бъдат със съшо толкова арена рейтинг.

Знам и съм убеден, че на някои от вас това няма да се хареса, но промяната има и няколко значителни плюса, които ще направят битките в арената по-забавни и доста по интензивни. Надявам се ме разбирате, че правя това с добра умисъл. С двете си ръце съм ЗА повече забавления в играта.

За последно, имам удоволствието да Ви информирам, че от 17-ти до 31-ви декември 2011г. сървърът ще бъде в промоция на опита (experience) X10. Всички нови потребители ще имат възможността да имат по-бързо 80-ти левел герой.

Весели празници от мен!


Епохата на смъртните

Епохата на катаклизма, причинен от дракона Детуинг, приключи – може би завинаги, ако Близард не решат да го възкресят в някой момент в далечното бъдеще.

Какво обаче се случва в света на Warcraft след като черният дракон бе победен?

Започва една нова история в Азерот, която можем да наречем Епохата на смъртните... Или така е назована във финалния клип на Cataclysm, след приключването на raid-а Dragon Soul:

Dragon Soul - End Cinematic / Cataclysm Epilogue


Приключи завинаги Епохата на драконите! По време на raid-a Dragon Soul черният драконов аспект Детуинг бе победен по уникален начин – четирите драконови аспекти – пазителката на живота – Алекстраза, пазителката на Изумрудения сън – Изера, повелителят на времето – Ноздорму, повелителят на магиите – Калекгос – всички те отдадоха всичката си сила, цялата си енергия, за да заредят митичния артефакт Драконова душа ... с една единствена цел – той да бъде използван като оръжие срещу Детуинг...

Но с това победата струваше твърде скъпо на драконите – аспекти. Те изгубиха силите си. Изгубиха и безсмъртието си... Азерот вече няма Пазители – Алекстраза каза, че смъртните раси са вече достатъчно, за да опазват Азерот от всяка друга опасност...

И вероятно наистина е по-добре да няма Пазители... Без тях дори и Старите богове губят голяма част от силите си – те използваха всички усилия, за да покварят великите Пазители – драконовите аспекти... Първоначално Старите богове поквариха Нелтарион, пазителя на Земята, и го превърнаха в Детуинг... Според техните планове и Ноздорму е покварен в бъдещето, като бива превърнат в Мурозонд, лидер на Инфинит драконите... Старите богове поквариха и света на Изера – Изумрудения сън, и го превърнаха в Изумруден кошмар...

Но след като няма Драконови аспекти, вече Старите Богове не могат да ги използват за своите си цели... Доста по-безопасно е.    

Но с Епохата на смъртните започва и Четвъртата война!!!

Азерот е спасен, но сега след като няма нито Детуинг, нито Лич Кинг, Ордата вече може да се отдаде на любимото си занимание – да напада Алианса... Ние вече знаем какво ще се случи в бъдещето – човешкото кралство Терамор ще бъде унищожено... Така за хората в Азерот остава като последен бастион единствено Стормуинд ... и двамата останали живи човешки крале – Вариан Рин и Ген Греймейн – ще властват от там... Бъдещето за Алианса се очертава да е мрачно... и нещата ще станат много по-зле, но това няма да е за дълго... С унищожаването на Терамор Джейна вече няма да има глас – вече ще е станало ясно, че всичките й усилия да има мир между Ордата и Алианса са били напразни. Тя няма да е фактор... С премахването на Терамор вече няма никакви пречки за краля на хората Вариан Рин да предприеме контраофанзива срещу Ордата в предстоящия експанжън : Mists of Pandaria ...
Засега Ордата владеят във войната... но това няма да продължи дълго и в един момент ще бъдат наказани, както винаги е ставало в историята на Warcraft...

Как обаче това ще стане – не е ясно... какво ще стане с Гарош Хелскрийм, настоящия боен вожд? Нищо не знаем...

Но последният клип от рейда Dragon Soul показва какво ще стане със стария боен вожд – Трал. Той, който вече си има приятелка – орката Агра – ще стане баща!!!

Mists of Pandaria

Унищожаването на човешко кралство Терамор


Mists of Pandaria

През изминалия месец Blizzard обяви новия си експанжън за World of Warcraft, който ще се казва Mists of Pandaria. Мнозина от хардкор-феновете на тази игра бяхме направо гневни за появата на такова глупаво име, nо изглежда, че Mists of Pandaria може би въобще няма да е толкова лош експанжън. Вярно – за разлика от Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm – в Mists of Pandaria няма да има главен антагонист като Каел Тас, Артас или Детуинг... Но това въобще не означава, че няма да има вълнуваща история. Mists of Pandaria ще върне играчите в една атмосфера, за която мнозина са си мечтаели – истинска война между Алианса и Ордата! Истинска битка между хора и орки – точно това мнозина от нас бяха чакали.

Почти веднага след обявяването на Mists of Pandaria излезе информация, която разгневи играчите на Алианса – напълно очаквано. Трудно е да не подкрепим играчите на Алианса за гнева им. Алиансът, според историята на World of Warcraft, е загубил наистина много. Първоначално Алиансът на Лордерон е включвал седем човешки кралства – Лордерон, Стромгард, Кул Тирас, Стормуинд, Даларан, Алтерак и Гилнеас... По-късно почти всяко едно от тези кралства е разрушено или западнало. Дори Стормуин е бил разрушаван веднъж и построяван наново, за да можем да играем в него. Но останалите кралства са безнадежден случай... Алтерак предава Алианса още по време на Втората война срещу орките и след това никога не се възстановява – накрая кралството бива унищожено от огрета... Стромгард е западнало кралство, както го виждаме в World of Warcraft,  разкъсвано между битка на немъртвите от Ордата и останалите хора, които подкрепят Алианса – а принц Гален Тролбейн е убит, превърнът в немъртъв от валкирите на Силванас. За Лордерон вече знаем – то е разрушено по време на събитията в Warcraft 3, след като принц Артас взима меча Фростморн, убива с него баща си и се превръща в Крал Лич. Кралство Даларан е разрушено  също по времето на Warcraft 3, а когато по-късно е възстановено, то не се присъединява към Алианса, а се превръща в неутрален хъб на Алианса и Ордата (градът, в който киснем в Wrath of the Lich King). Гилнеас си има проблеми с уоргените, а в Катаклизъм става ясно, че кралството е било разкъсвано от гражданска война, преди да бъде унищожено окончателно от немъртвите на Силванас (днес то съществува единствено като бетълграунд – бойно поле)... За Кул Тирас нямаме информация, защото още не се е появило в играта, но се предполага, че кралството също е западнало, тъй като Джейна взима половината флота, за да пренесе хора към Калимдор след предателството на Артас, а баща й Делин взима останалата половина да бие ордата... Кул Тирас е останало без армия и вероятно е споделило съдбата на другите кралства...

И така, какво остава в настоящия World of Warcraft за феновете на човешката раса към Алианса? Един – единствен Стормуинд, който, макар че е унищожен един път, е построен наново, а съвсем наскоро крал Вариан Рин се завръща на трона след дълга и успешна битка срещу драконицата Ониксия! Освен Стормуинд имаме само Терамор – кралство, основано от Джейна Праудмуър – дъщерята на владетеля на Кул Тирас – Делин Праудмуър, любовница на принц Артас, преди да предаде Лордерон и да убие баща си... Днешният Алианс има само две кралства на хората – Терамор и Стормуинд... бледо копие на Алианса от времето, когато сме играли Warcraft : Orcs and Humans и Warcraft 2.
Но на всичкото отгоре догодина, когато ще играем World of Warcraft : Mists of Pandaria, става ясно, че и кралство Терамор ще бъде унищожено... Играчите на Алианса са гневни – и с право! Кога най-сетне Алиансът ще получи някаква земя, кога ще бъде възстановено човешко кралство, или кога ще бъде построено ново такова? Изглежда, че няма да е скоро!!!

Но ако оставим гневът да утихне и разгледаме логично развитието на историята на World of Warcraft, всъщност ще разберем, че унищожаването на Терамор е логичната следваща стъпка за развитието на играта – и то е наложително, за да имаме интригуваща завръзка! За това пише и авторът Anne Stickney от сайта си

Няма да преразказвам статията, но аз също ще разкажа, защо, макар че обичам да играя Алианс, донякъде се радвам, че кралство Терамор ще бъде разрушено.
Владетелката на кралство Терамор е Джейна Праудмуър, дъщеря на владетеля на островното кралство Кул Тирас – Делин Праудмуър. Делин Праудмуър е бил близък приятел на крал Теренас, владетелят на Лордерон, и Джейна става приятелка, а по-късно гадже на принц Артас. Двамата обаче никога не успяват да се оженят – принц Артас настоява, че няма време за семейство, защото трябва да се отдаде на обучението си като паладин, докато Джейна също има да се учи – по това време тя е талантлива начинаеща магьосница, която се обучава сред останалите магьосници в Даларан. От тук нататък пътищата на Артас и Джейна се разделят, преди да се пресекат отново – Джейна и Артас получават отново шанс да работят заедно – срещу чумата, поразила Лордерон, която превръща мирните жители на кралството в Немъртви. После историята е ясна – принц Артас решава да избие като предпазна мярка жителите на град Стратхолм, за да не се превърнат в немъртви – докато Джейна се съпротивлява на решението му. Артас е разгневен, решава, че Джейна го е предала – и заминава към Нортренд да бие създателят на чумата – дредлордът Малганис. Оттам нататък знаем какво става – Артас намира меча Фростморн, който му дава голяма мощ да победи Малганис – но в същото време покварява и душата му. Принцът се връща в Лордерон, убива баща си и унищожава кралството. Джейна е съсипана... Романтична история, нали?
Jaina Proudmoore
Но от тук нататък с последващото развитие на историята Джейна започва да трупа негативи. И нека ви призная една тайна – аз мразя Джейна. Ненавиждам я. Нещо повече – една голяма част от играчите на Алианса, които са запознати с историята, също я мразят. Ето какви са причините за тази непоносимост:

-Лейди Джейна успешно извежда оцелелите от кралство Лордерон, извозва ги с кораби до Калимдор и основава кралство Терамор... Но по-късно по инициатива на магьосника Медив тя се запознава с орка Трал, водач на Ордата, и двамата стават добри приятели. Ето какъв е първият негатив – между Трал и Джейна прехвърчат искри на приятелски чувства. Но това навежда на мисълта, че в определени ситуации Джейна помага не на Алианса, а на Ордата.

-Адмирал Делин Праудмуър решава да нападне Трал и новооснованото кралство на орките – Дуротар... Джейна счита, че подобно развитие ще унищожи дотогава съществуващият крехък мир между Алианса и Ордата и прави една много въпросителна стъпка – помага на орките и предава баща си!!! Той по-късно е убит от полуорка Рексар.

-По-късно – един от немъртвите – алхимикът Путрес – слугува на дредлорда Вариматрас. По време на войната срещу вече злия Артас – крал Лич, докато Алиансът и Ордата воюват съвместно срещу Артас, алхимикът Путрес извършва предателство, напада едновременно Алиансът и Ордата и превзема Ъндърсити (това, което е останало от столицата на Лордерон). Силванас едва се спасява... Крал Вариан Рин от Алианса решава да завладее Ъндърсити и да възстанови Лордерон, докато бойният вожд Трал повежда орките, за да върне Ъндърсити на ордата... Путрес е победен, но крал Рин решава да поведе войските си срещу Трал! Ето я първата реална възможност Алиансът да си върне Ъндърсити и кралство Лордерон... Щеше да стане... но ако Джейна не се бе намесила. Тя решава да се намеси в сублимния момент и телепортира крал Рин обратно към Стормуинд. До сблъсък между Алианс и Орда не се стига – и макар че това спасява общите усилия на двете фракции да воюват заедно срещу крал Лич, Алиансът отново не си възвръща Лордерон. Трети голям минус за Джейна!!!

-Идваме в момента, когато Джейна се намира в Hall of Reflections – едно от крилата на Icecrown Citadel. Тогава тя разбира, че единственото нещо, което може да се направи за спирането на Артас е той да бъде убит – но Джейна отново е подвластна на емоциите си и продължава да вярва, че спасение за Артас може би все още има... Така в един критичен момент тя отново не се решава да предприема решителни стъпки – и замалко да бъде убита от бившия си любовник... Четвърти голям минус.

И сега да стигнем до самия извод – какво бихме могли да заключим от описаното в горните пасажи? Лейди Джейна е подвластна на своите емоции, мекушава е, не се решава да предприеме решителни стъпки. Тя е идеалист – сприятелява се с орка Трал (който между другото е отгледан като роб от хора и може би затова изобщо успява да се сприятели с него) и вярва, че някога на планетата Азерот (на която играем) може и да съществува мир... Лейди Джейна като идеалист не може да приеме, че светът, в който живее, не е мирен – и че той се казва все пак World of Warcraft, а не World of Peacecraft…

Стигаме до новия експанжън World of Warcraft : Mists of Pandaria… Много неща са се случили до появяването на този експанжън. Миролюбивият орк Трал вече не е боен вожд на Ордата – на негово място владее боен вожд Гарош Хелскрийм, който е жаден за битки и слава... Независимо от това Джейна като че ли продължава да е идеалист, продължава да вярва, че световният мир е все още постижим. Това се потвърждава в кратката история за крал Рин, която бе публикувана преди около месец на сайта на Blizzard – Джейна има конфронтация с благородниците на Стормуинд по въпроса за орките и тя продължава да ги защитава

Но малко преди събитията в Pandaria ще се случи нещо, което ще съсипе мирогледа на Джейна докрай – нейното кралство, нейният град-държава, над който тя владее – Терамор – той ще бъде унищожен от орките! Представяте ли си колко съсипващо за психиката на един такъв човек би било едно подобно събитие – жената е предала баща си заради приятеля си орк, предала е неколкократно Алианса като цяло, вярвала е в едни определени мирогледи...

Трудно е да се предвиди по какъв начин това ще повлияе върху Джейна. Ще бъде ли пречупена? Ще бъде ли озлобена и ще се превърне ли в мрачно копие на Силванас? Нищо не знаем по въпроса. Това, което знаем, е че през лятото на следващата 2012 година писателката Кристи Голдън ще публикува книга за Джейна, благодарение на която ще научим за това какво се случва в съзнанието на тази толкова мразена личност и толкова слаб лидер за Алианса.

И в края на краищата, когато хората и орките стъпят на мирния континент Pandaria, за да завладеят земите му – ние може би ще видим една изцяло нова Джейна... Несъмнено ще видим и крал Рин и бойният вожд Гарош... От тук насетне спекулациите са много относно това какво може да се случи. Ще успеят ли пандарените да върнат мира в Азерот? Или пък ще се върне Трал отново в ордата като боен вожд – като преди това конфронтира Гарош? Ще умре ли Гарош? На всички тези интригуващи въпроси предстои да научим отговора през следващите месеци и години.

Mist of Pandaria