Фаворитизмът на Близард към Ордата | EVOWOW Official WOW Server Website
Фаворитизмът на Близард към Ордата

Цялата статия Цялата статия

Фаворитизмът на Близард към Ордата

Началото на спора


Фаворитизмът на Близард към Ордата

Фаворитизмът е една от любимите теми на много хора, които играят World of Warcraft. Много хора смятат, че в рамките на последните няколко експанжъна Близард постоянно и безсрамно дават земя, интересен сюжет и забавни куестове на Ордата, докато Алиансът нищо не получава. След като бе обявено, че когато през 2012 година бъде публикуван новият експанжън: Mists of Pandaria паралелно с него ще бъде унищожен един от иконичните градове на Алианса – Терамор, форумите осъмнаха с теми относно фаворитизма на Близард, теми с по 100+ страници.

Много е интересно развитието на самата игра World of Warcraft от излизането й през 2004 година до днешни дни. Когато World of Warcraft беше публикуван за пръв път, сюжетът очевидно благоприятстваше Алианса. Естетиката на расите на Алианса беше по-добра, Алиансът имаше повече земя, на всичкото отгоре в много от зоните на Ордата от ниско ниво – 1-20, 20-30 имаше бази на Алианса. Примерите са много – Саутшор в Хилсбрад, Нортуоч в Пустоща, Амбърмил в гората Силвърпайн – да не споменаваме за цял човешки град в Дуротар, началната зона на Орките. Алиансът никога не е имал в земите си от ниско ниво бази на ордата, ако не броим кулатата в източен Дъскууд.  В сравнение с това гората Елвин и Телдрасил изглеждаха доста утопично. По отношение на PvP играта беше много небалансирана – играчи от Алианса идваха точно в зоните от ниски нива на Ордата и убиваха играчи с десетократно по-ниско ниво от тях – като може би най-крещящият пример беше Хилсбрад, където играчите в Саутшор редовно убиваха немъртвите в Тарън Мил. Дори и извън това – бетълграундите също са били небалансирани, Ордата винаги губеше Алтерак... Расите на Ордата живееха в колиби и шатри и куестовете им бяха ужасни.

Но след появата на първия експанжън – Burning Crusade, нещата се промениха, като Близард започна да дава все повече и повече неща на Ордата, а Алиансът остана на заден план. В Burning Crusade Ордата получи кървавите елфи. В Wrath of the Lich King расите на Ордата вече не живееха в колиби и шатри, а имаха гигантски метални конструкции като Warsong Hold например...  Накрая излезе Cataclysm и Ордата започна да печели всички войни и да завладява всички, абсолютно всички земи. В Източните кралства Алиансът загуби повечето от северните си бази, завладяни от Немъртвите. Стормуинд беше сериозно разрушен от атаката на дракона Детуинг, докато Оргримар беше построен наново.

Големият дебат – Терамор – и намесата на Близард в дебата

В края на 2011 година Близард обяви на Близкон-а, че през 2012 година ще бъде публикуван нов експанжън: Mists of Pandaria, в който компанията оповести, че главен фокус на историята ще бъде войната между Алианса и Ордата. Но освен това стана ясно, че един от най-големите човешки градове – Терамор – ще бъде унищожен от Ордата. Веднага се появиха изключително гневни отзиви във форума на Близард и в интернет като цяло, което наложи появата на представители на Близард да изяснят ситуацията...
Пръв в темата „Терамор в огън: Фаворитизъм към Ордата” се обади представителят на Близард Zarhym със следното мнение:

Така, по време на Близкон-а ние показахме малко детайли за следващия експанжън и как той ще има постоянно нарастващ фокус върху войната между Алианса и Ордата, точно когато са елиминирани много мощни заплахи от лицето на Азерот. Тогава разбираме, че предстои жестока атака от Ордата върху Терамор. Искам да ви напомня, че Ордата e фракция, която се ръководи от фанатизиран владетел и значителен смут между отделните лидери, докато Алиансът почти никога не е бил толкова обединен от дните, когато са били затваряни орките...
Първата пешка относно историята на Mists of Pandaria вече е преместена, и вие сте гневни относно това кой е направил първия ход? Аз единствено мога да ви кажа, че може би има нещо повече по отношение на сюжета в Mists, от това един град да бъде унищожен – като например – цялата история на експанжъна, която вие не знаете все още.
Ако искате да направите омлет ... (трябва да счупите яйцата)

В отговор на този пост неколцина играчи реагираха много остро и казаха неща  от сорта на:

Защо всеки път счупените яйца трябва да са всъщност тези на Алианса?

Проблемът не е в това, че Алиансът губи – проблемът е в това, че Алиансът губи постоянно, постоянно и постоянно и безкрай в продължение на всички досегашни експанжъни. И особено в Катаклизъм, където Алиансът наистина загуби много земя... По повод на това един играч  например казва следното:

Какъв ще ви е следващият ход? Може би ще изгорите Даркшор, това ще бъде определено великолепно. Или пък целият Дъскуолоу ще бъде заразен с чумата на Силванас, тя и без това не е правила нищо в продължение на месеци. Или пък може би ще изгорите останалата част на Стормуинд. Това ще бъде нещо наистина велико!!!
Последният път, когато се обадихте по отношение на динамичната история единственото нещо, което се случи е че помогнах на Трал да се ожени. Вие твърдите разни неща, но единственото, което се случва, е да ограбвате все повече Алианса.

В отговор на това Zarhym казва:

О, хайде... нека да работим заедно по този проблем.
В Cataclysm отчаяните времена изискваха отчаяни мерки. И отзвукът не беше равен 1:1 по отношение на напредъка на Алианса и Ордата. Вселената на Warcraft е базирана на съревнованието между две крайно различни фракции. Ако решим да направим така, че те имат еднакво големи трудности на равни интервали от време, това е доста скучно и ограничава развитието на героите и от двете страни. Историята остава без движещ импулс за разработката на добър сюжет.
Катаклизмът само успя да разгори пламъка между Алианса и Ордата и всяка една от фракциите започна да се възстановява от кризата по различен начин. Но фракциите имаха много по-важна задача за този експанжън – да се помогне на Трал и на драконовите аспекти да убият Детуинг и последователите му. Така имахме всеобхватен и основен конфликт в Cataclysm, с който трябваше да се справим – а не да накараме Алианса и Ордата да воюват.
Но след като Детуинг е победен и е открита нова земя, кой ще се възстанови, кой ще построи, кой ще изследва, кой ще предпази хората си, кой ще търси славата на завоевател?
Това, което чувам от играчите е, че Ордата на Гарош атакува все повече територията на Алианса и това не е честно. Като човек, който играе двете фракции и работи в Близард, не се съгласявам с това становище. От наша перспектива една от фракциите ще напада съкровен град – който се явява дом на мощната и уважавана жена Джейна. Ето как имаме конфликт, който ще се разгърне в следващия експанжън.

Играч по-късно отговаря:

Не му завиждам на работата на Zarhym. Хората не вярват на това, което той казва. Вероятно това е поради начина, по който доста неуспешно ни рекламираха последния експанжън...
„О, не... изчакайте ни, само още един път!!!”

Zarhym:

Знам, че говорих по въпроса, когато Катаклизмът беше все още свежа, гореща тема. Не си спомням точните думи тогава, макар че ми е любопитно да ги прочета отново, след като няколко души се позоваха на тях в тази тема.
Сигурен съм обаче, че никога не съм твърдял, че ще има еднакво развитие на историята и че Алиансът ще си отмъсти в Cataclysm – защото бях наясно как щеше да се развие по-голяма част от историята.  Ордата наистина се устреми повече към власт и доминиране на света след като Трал я напусна. Тогава Трал стана положителен герой с развиваща се история във всеки следващ пач, чиято история бе фокусирана върху победата над Детуинг.
До този момент историите на главните злодеи в експанжъните са имали пряк завършек, но никога не сме процедирали по същия начин между двете фракции. И никой не трябва да очаква да бъде по този начин със завършека на всеки експанжън. Нещата ще продължат да се променят и ще има око-за-око-зъб-за-зъб между Алианса и Ордата. Ако започнем с историята от Warcraft 1, нещата са очевидни. Лидерите са се променили.  Градове са били унищожени. Нови градове са били създадени. Земя е била завладявана – и след това е била отнемана. Расите, които са били асоциирани с една от двете страни, са се променили.
Това ще продължи в същия дух и ние нямаме намерение да направим една от двете страни по-малко интересна. Това не е добра философия при две различни фракции, които се играят от играчите, и така няма да имаме процъфтяваща история.
Но вие ще спечелите нещо и ще загубите нещо. И печалбите и загубите няма да са на еднакъв интервал за двете страни, нито пък те ще съвпадат с появата на всеки пач или експанжън...

Играч:

Не бяхте ли наясно, че чувствахме, че Алиансът бе осакатен в този експанжън (Катаклизъм)? Не мисля, че не сте били наясно.  Тогава защо единствената до този момент публикувана пикантна новина е унищожаването на Терамор? Това продължава да разгаря огъня, за който знаете, че вече гори. Изключително лош избор е да публикувате това късче  информация, вместо да ни покажете, че най-накрая Алиансът ще спечели нещо!!!

Zarhym:

Има ли значение хронологията? До този момент не сме Ви показали никакъв конкретен елемент от историята на Mists of Pandaria, освен че ще бъде фокусиран върху войната между Алианса и Ордата. Атаката върху Терамор е събитие, което ще се случи преди публикуването на новия експанжън, за да може да се разгори войната между фракциите след смъртта на Детуинг. Така подчертаваме по какъв начин мотивациите на бойния вожд Гарош се отличават от тези на крал Вариан Рин.
Гарош иска Ордата да контролира ЦЕЛИЯ Калимдор. Неговите атаки до този момент водят към този край и Терамор остава голям пристанищен град, който снабдява Алианса с доставки. Ако не можете да осъзнаете, че ще има сериозно отражение при експанжън, който е фокусиран върху войната между Алианса и Ордата в Азерот след катаклизма,  значи  твърде много сте се фокусирали върху невъзможността да бъде създадена във времето равна игра на влияние между Алианса и Ордата – и също така да наричате „глупости” това, че ние не правим така при всяко ново заглавие с име Warcraft да има равно и линейно развитие между двете различни фракции.
Честно да ви кажа, това е странен и труден разговор, който водим за Терамор точно сега. Все едно че сте прочели Властелина на Пръстените до момента в който Гандалф e в капан на Ортанк и сте спрели там... После сте чули от някого, че пада към смъртта си, биейки се с балрог, и се оплаквате, че героят е можел да бъде разработен по-добре преди края на историята.


EVOWOW News