Обсадата на Оргримар | EVOWOW Official WOW Server Website
Обсадата на Оргримар

Цялата статия Цялата статия

Обсадата на Оргримар

Пътна карта към провал


Обсадата на Оргримар

...или обратната страна на медала

На 19 март Близард премахна информационната забрана, която тегнеше над новия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria. Една от големите новини бе, че последният пач на експанжъна ще включва raid в самата столица на Ордата : и той ще се казва „Обсадата на Оргримар” (Siege of Orgrimmar). И докато много от играчите бяха щастливи, че това е добро развитие на историята, други останаха крайно скептични. Защото – хайде да бъдем откровени. Винаги ще има критици. Винаги ще има хора, които са недоволни от това, което Blizzard прави, защото в една голяма общност ти не можеш да задоволиш всеки един човек. Но независимо, че винаги ще има недоволни, в същото време не означава, че страховете на хората трябва да бъдат пренебрегнати. Има страхове, които са напълно основателни : че Mists of Pandaria може да повтори грешките на миналото.

От информацията, с която разполагаме до момента, става ясно, че Гарош Хелскрийм най-вероятно ще попадне под влиянието на мистериозна раса, наречена Ша. Тези същества придобиват сила от негативните емоции, като например съмнението, и използват тази сила, за да покваряват другите около тях. В края на краищата Гарош ще прекрачи някакъв праг, може би разрушаването на Терамор, може би нещо по-близо до собствения му дом – като например убийството на Варок Саурфанг ... това нещо ще убеди Трал, че е време да премахне Гарош от трона. Това е историята на raid-а откъм страната на Ордата, а пък откъм страната на Алианса ще стане най-накрая ясно, че се намират във война. Има доста проблеми с историята, разказана по този начин, но най-важни са тези относно това как точно историята ще бъде разказана и какви ще са последствията.

Например някои от играчите на Ордата се притесняват (от относително невероятния сценарии), че ако крал Вариан Рин е в състояние да размаже вратите на Оргримар и да обезглави лидера, тогава тази нация (на орките) е заплашена  от това да потъне в историята. Възможно е територията на Ордата да бъде анексирана към Алианса, за да се даде възможност в следващия експанжън да се групират едновременно играчи от Алианса и Ордата и да играят заедно. Докато подобно развитие на сюжета е невероятно, тук става въпрос за един много първичен страх да не загубим идентичността си в играта, нашата принадлежност.

Другият, многократно по-вероятен сценарий е следният: играчите на Алианса се притесняват, че Mists of Pandaria ще бъде повторение на втората част от експанжъна Cataclysm, в който от гледна точка на историята няма нищо повече от „Спаси Трал от собствения му гняв” и „Помогни на Трал да се превърне в пазач на Земята!” ... по този начин в Cataclysm играчите на Алианса се чудеха защо изобщо трябва да помагат на кръвния си враг... Но ако в Mists of Pandaria новият raid Siege of Orgrimmar се превърне в нещо като „Помогни на Трал да победи Гарош”, това ще се окаже пирон в ковчега на  Алианса – Алиансът ще се превърне окончателно в скучна фракция, която съществува само, за да помага на Зеления Исус (Трал) да се извиси към по-голяма слава и почит. Това е изключително деморализираща възможност.

Тази възможност почти напълно се потвърди, когато Machinima Realm публикува видео с интервю с Ален Брак, продуцент в WoW, който категорично потвърди, че играчите ще се борят да възстановят Трал като боен вожд на Ордата.  Също така през 2010 година един играч улови Крис Метцен и Алекс Афрасиаби в грешка по отношение на историята на Warcraft - по-късно този играч бе признат за герой, цялата Бета на Cataclysm бе променена заради въпросната грешка ... а човекът, спасил играта от гаф по отношение на историята, получил възможност да разговаря с Метцен относно Mists of Pandaria. Точните думи на Метцен били : „Гарош е лошо момче и Трал ще трябва да го понапляска”.

Стига, пак ли тоя Трал? Цялата история на играта в този експанжън, това, което се готви от Burning Crusade насам, отново ще доведе до кулминация с Трал. Хората не харесаха това в Cataclysm, когато Трал беше привидно неутрален. Бихме могли да кажем, че тук не става въпрос за фаворитизъм на Близард от страна на Ордата или Алианса – защото както от страна на Алианса, така и от страна на Ордата важни сюжетни линии са били пожертвани в името на Великата Слава на Трал  (Го’ел)... Забележете само : разказът за Фандрал Стагхелм, смъртта на Кейрн, неприязънта на Вол’жин, вината на Саурфанг, Ашенвейл, Таражо, завръщането на крал Вариан Рин, унищожението на Терамор, сечта над Оргримар, цялата война между Алианса и Ордата – нищо от това изброено няма стойност извън развитието на историята по начин, който ще позволи на Трал да бъде обрисуван като Месията, Умиротворителя ... и всичко това се добавя към следните му качества: Световен Шаман, Аспект на Земята, Някогашния и Бъдеш Боен Вожд.

Близард вървят на ръба на бръснача и дори нямат добра причина да го правят. Разбира се, авторите на Children of Wrath имат идея как предстоящият експанжън да бъде спасен.

Първата стъпка е да бъде премахнат Трал изцяло от историята. Или ще трябва той да бъде натоварен на автобус и да поеме към Награнд, където да гледа детето си с неясно-странен цвят на кожата, или пък Гарош може да го убие, за да се даде възможност на играчите на Ордата да възстанат срещу Гарош.

Но каквото и да става занапред, Трал не бива да бъде върнат като боен вожд, сякаш нищо не се е случило. Ако Трал бъде набързо възстановен като Боен вожд, цялата история на играта губи смисъл, защото тя съществува само да се върне Трал като Зеления Исус, като умиротворителя. Войната между Алианса и Ордата би загубила смисъл, просто защото до този момент е ставало въпрос за „Ордата на Гарош”, а не за истинската Орда, която принадлежи само на Трал. И така ще бъде подкопан всеки анализ за това на какво се основава Ордата.


EVOWOW News