FAQ | EVOWOW Official WOW Server Website
FAQ

Често задавани въпроси Често задавани въпроси

PVP Наръчник

Да се запознаем с битките между Играчите


Привет!

В стената от текст, която ще поставя пред очите Ви по-долу, ще се опитам да  дам насоки за “PvP” системата, която вълнува толкова много играчи.

Ще преминем през основата на това, как да бъдем по-добри с героя си в битка, било то в арена, бойна зона(battle ground) или просто в елементарен дуел пред любимия ви град. Също така, ще представя част от историята на PVP елемента в World of Warcraft за по-любопитните, разбира се.

Терминология:

Преди да започнем със същинската част на нашата тема, бих искал да ви запозная с някои основни термини в играта и по-специално в PvP схватките.

 • Kite (кайт) – кайтването представлява поддържане на разстояние между вашия герой и врага, като в същото време нанасяте щета наравно с повтарянето на уменията/магиите, които ви позволяват да стоите настрана от неприятеля.
 • Пример: Mage срещу Warrior дуел – Магьосникът използва “frost nova”, “blink”, “ice lance” и повтаря това, колкото е необходимо.
 • Rotation (ротация) – термин, използван по-често в “PvE” елемента на играта, но също толкова важен и в PvP. Дефинира се с правилния ред, по който използвате уменията си върхy врага или приятеля. В ротацията са включени така наречените умения с приоритет, които се използват в определен ред, както и “fillers”(филъри) умения, които запълват времето, в което чакате приоритетните ви умения да могат да бъдат използвани отново, сиреч да изтекат техните “cool downs”.

 

 • LOS (line of sight) – често срещате надписа с червени букви “Target not in line of sight”. Е, това е целта ви (моба или играча), която не е в полезрението ви. Било то на висок хълм или зад сграда, това червено текстче не ви позволява да използвате уменията си върху враговете или съюзниците независимо колко близко или далеч сте.

 

 • Arena (арена) – зона, предвидена за тестване на уменията на играчите на високо ниво в схватки с противника: 2-ма с/у 2-ма; 3-ма с/у 3-ма; 5-ма с/у 5-ма. Арената е основното място, където ще се научите да ползвате вашите умения на високо ниво. Целта е да елиминирате неприятелите, като в крайни ситуации последният оцелял печели. Отборната игра е ключов елемент за победа.

 

 • Battle ground (бойна зона) – зона, предвидена за тестването на уменията на играчите в отбори от по 10 до 200 човека. Целта обикновено е различна: да вземете флаг, да завземете база и т.н. Отборната игра и тук е ключов елемент.

 

 • Crowd Control (CC)(контрол) – изразява се в това да не позволявате на противника да използва уменията си за дълго време благодарение на собствените ви умения.
 • Пример: Дуел между Rogue и Priest. Измамника започва с “cheap shot”, а примерно Свещеника използва “Insignia of the Alliance”. В такъв случай Измамника започва така наречената гавра, а именно: “kidney shot”, “blind”, “vanish”, “sap” и т.н. Изключително важно е да можете да контролвате в дуел или арена.

 

 • Burst (пръсване) – представлява нанасяне на максимална щета за минимално време. Синоним на пръсването (bursting) е Nuking (т.нар. нюкване).

 

 • Switch (смяна на целта) – термин, критично важен за арена битките. Смяната на целите и елемента на изненадата, който може да обърка врага за време, достатъчно да убиете партньора на досегашната ви цел, нанасят бонус щети в/у противника.
 • Cool downs (Cd’s) – важни умения/магии, които имат повече от 1 секунда изчакване, след като ги използвате, сиреч ползването им не зависи пряко от “global cool down” механиката.

Забележка: В текста по-долу ще се старая да използвам българските наименования на повечето термини. Предпочитам английските, но за ваше улеснение ще се постарая да се придържам към родния си език.

Кратка история на PvP елемента:

Когато World of Warcraft излезе на бял свят през 2003-та година, почти никой не обръщаше внимание на битката между играчите. Вниманието беше насочено почти изцяло върху PvE системата и RP елемента (Role playing).

Постепенно с настъпването на пачовете обаче, все повече хора навлизаха в бойните зони и уменията на играчите в PvP започнаха да ескалират. Докато Vanilla (прякора на първия WoW) все още течеше, едно определено макро добри невероятна популярност, а именно т.нар. “if” макро.

То позволяваше на играча буквално с един бутон да контролира играта си в дуел или в бойна зона. Осъзнавайки това, Близард премахнаха макрото и всичко си дойде на мястото.

Непосредствено след това дойде властта на измамниците (rogue), които използвайки своя стънлок (cheap shot, kidney shot) + “eviscerate”, създаваха комбо, което убиваше всичко и всеки, дръзнал да се изправи срещу измамник, който може да поддържа своя стънлок.

Колкото и просто да ви се струва, това във Vanilla се водеше много добър измамник.

След това дойде The Burning Crusade продължението и о, бяхме ли изненадани!? Вече нямаше измамници, които ни смилат с 3 бутона. Бяха въведени арените, якостта (resilience), PvP дрънкулките (trinkets) и всичко доби нов облик.

Най-значимото събитие за BC (Burning Crusade) беше пач 2.4.3 и сезон 4 или “Brutal Gladiator” сезона, който до ден днешен се води най-балансирания, въпреки царуването на WLD (Warrior, Warlock, Druid) отборите в 3 с/у 3 арените и на WD (Warrior, Druid) съответно в 2 с/у 2.

И когато всички очакваха продължението на сезон 4 със започването на Wrath Of The Lich King, Близард ни треснаха сезон 5, който пък се води най-небалансирания в историята на играта.

Вярвам, че всички помните паладините и рицарите на смъртта? Е, аз ги помня и щетата, която нанасяха, не се харесваше на никого, освен на хората, които играеха въпросните класове. Също така измамниците, развити на “assassination”, имаха все още 50% бонус щета на “mutilate” към отровени цели, а този тип измамници отравят неприятеля най-бързо.

Най-ощетени от всичките пачове бяха ловците (hunter), които получиха първото си сериозно подобрение едва в пач 3.1.0., където “Survival” спека стана доста силен. Това траеше само 2 месеца в Близард, тъй като толкова време бе необходимо на разработващите да пуснат 3.2.0., където ловците отново бяха отслабени чак до 3.3.0. Там “Marksmanship” взе превез, наравно с “Beast Mastery”. След това дойде продължителният пач 3.3.5 и очакването на “Cataclysm”.

По време на последния WOTLK пач силата беше в така наречените “spell cleaves”, които представляват формации от 2 кастера като например: warlock и mage и лечител restoration shaman, restoration druid. И така до Cataclysm, но тук мисля да прекъсна, защото Cataclysm наистина е съвсем друга игра, която стои далеч от характеристиките на досегашната World of Warcraft. На кратко в момента Cataclysm в арена представлява големи цифри и кой ще си изхаби “cool downs” по-бързо. За разлика от WOTLK обаче, в Cataclysm по-бързия с cd’s губи.

 

Основи на PvP системата:

Ето че навлизаме в същинската част на темата, а именно как да се справим по-добре в битка.

Основно опознаване:
Като за начало ще трябва добре да опознаете уменията, предимствата и слабостите на класа, който сте избрали.

Най-лесно може да стане от следните сайтове:
http://www.wowwiki.com/
http://www.wowhead.com/
 

Таланти (Talents):

Достигнахме и до талантите  на вашия клас. За всеки клас имате по 3 избора и 71 точки, които да похарчите за тези 3 избора. Различните дървета предлагат различни бонуси и специализации, но внимавайте!

Хубаво е да измисляте собствена  подредба на талантите си, но задължително премислете всеки ваш избор, преди да го поставите, защото това, което ви харесва, не винаги е най-добре за героя ви. Препоръчвам ви да започнете с калкулатор на таланти, какъвто има в повечето сайтове за WoW сървъри.
В самото начало обаче ви препоръчвам да започнете с копирани таланти от интернет, стандартни такива има навсякъде, стига да потърсите.

 

Настройки на уменията (key binding):

Втората стъпка е критична, повтарям КРИТИЧНА, за да можете да боравите с героя си на едно основно ниво. Също така ви позволява след това да градите способности.
За какво говоря? Говоря за т. нар. “Key binding” или още да си поставите магиите/уменията на копчета по клавиатурата и мишката, но НЕ да ги кликате с мишката върху баровете. Колкото основно и просто да ви се струва, това е нещо, без което ще сте поне една идея по-бавни и неориентирани от противника си, който използва този основен елемент от играта. Въпреки че поставянето на “hotkeys” е строго индивидуално, ще дам пример за основно байндване:

Key Binding

След като се справите с байндването, се постарайте да свикнете с новите положения на магиите/уменията ви. След време ще можете да ги натискате, без да гледате клавиатурата, и тогава ще забележите разликата между “hotkeys” и кликане с мишка.
 

Разстояние и видима зона на героя:

След като привикнете с новите байндове, е време да се замислите за съвсем друго нещо, а именно какво вижда героя ви, когато се биете.

Изключително много играчи използват максимум отдалечаване, а класовете, биещи се от близко разстояние (melee) преминават на гледане от горе, което ограничава полезрението им. Класовете, служещи си с атака от разстояние (range/caster) пък често слагат камерата си точно зад героя, правейки абсолютно същата грешка. Трябва да виждате максимално много, без да се налага да се взирате, за да забележите движенията на героя си.

Примери:

Облекло (gear):

Тъй като вече в света на WoW облеклото е жизненоважно, ще дам някои разяснения, що се отнася до PvP.

Както се досещате, основният елемент, който ще ви трябва, е resilience. Независимо от това, какъв клас сте, с какви таланти или каква репутация, resilience е нещо, без което ще потънете бързо като Титаник. Само че някои класове се нуждаят по-малко от този наркотик, отколкото други. Например класове като:   Protection Warrior, Frost Mage, Retribution Paladin, Protection Paladin могат да си спестят някое парче Wrathful за PvE итем, който дава повече бонус щета върху врага. За всички останали: Resilience му е майката.
 

Характеристики (Statistics, stats):

PvP статовете (характеристики) са важен елемент от вашето облекло:

 • Какви камъни да слагате (gems);
 • Какви подобрения на итемите (enchantments);
 • Колко Hit rating ви трябва;
 • Колко Critical;
 • Колко Spell Penetration и т.н.

Ето основните:

Всеки клас в битка трябва да има поне 150-160 Hit Rating, което ще ви е достатъчно, за да не пропускате почти никой удар или магия. Колкото до класовете, изискващи critical rating, 35% е вашият PvP таван, тъй като основната цел на resilience е да разваля критове. Повече от това не ви трябва и пак ще критвате доволно срещу врагове с много resilience.

Spell penetration не трябва да е под 85, а Armor Penetration трябва да стигне 25-30% поне, без да пускате дрънкулка (trinket). Докато не съберете условното облекло за тези  проценти, ви съветвам да не слагате Armor Penetration, защото няма да ви е от голяма полза. След като вече говорихме за облеклото, това ще ви е отправна точка за слагането на камъни във вашето облекло. Всеки клас си има приоритетна характеристика в зависимост от талантите, но понякога тя е една и съща, така че, когато опознавате класа си, внимавайте. Подобренията върху предметите/облеклото са на принципа на камъните и облеклото, обаче ако ги нямате като професия, са скъпички, тъй че и тук трябва да внимавате с избора.

Движение:

Следващата стъпка е движението на вашия герой.

Ако сте избрали, “melee” (Warrior, Rogue, Feral Druid, Death Knight, Retribution/Protection Paladin, Enhancement Shaman) клас, то основното, което трябва да научите, е да сте винаги с лице към противника, както и да се въртите около целта, върху която нанасяте щети. Ударите от оръжието ви светят с бял цвят и в битка ще разберете колко сте ефективни не само по големите жълти  цифри от голямата щета, но и от това, колко бяла щета ви се показва на екрана. Основен елемент е да сте максимално ефективни във времето, когато сте около целта си, защото ако тя е “(range/caster)” тип, няма да иска да стои до вас. Друго важно нещо за “melee” класовете (както и за другите, де) е да се научите да минавате през целта си,  когато тя  се опитва да ви нанесе вреда с магия, която изисква време (casting time), за да ви удари. Това е много полезно умение, което спестява cd’s и част от живота ви.

Действието е много просто, ако сте “melee” клас в момента, в който виждате магия да се каства и сте близко до целта си точно преди да зареди магията (гледайте casting bar), буквално минете през врага си, като така заставате зад него, и когато магията зареди, тя няма да ви удари. С това предимство можете да нанесете сериозна вреда, а врагът ви ще трябва да започне всичко от начало или да се отдалечи от вас, тъй като вие имате нещо запазено, с което да прекъснете магията/умението отново.

По-специално внимание изискват два “melee” класа и това са Измамника (Rogue) и Друида (Druid), които изискват да сте максимално от времето си зад противника (за друидите това важи само за “feral combat” талантите) и измамника и дивия друид (feral druid) нанасят невероятна вреда, когато са зад гърба на целта си. Добре е да запомните това, ако играете тези два класа.

Ако пък сте “range/caster” тип клас (Hunter, Mage, Priest, Warlock, Restoration/Elemental Shaman, Balance/Restoration Druid) основното правило, че трябва да стоите с лице  към целта, важи и за вас, но за разлика от “melee” класовете вие ще искате да сте на прилична дистанция от опонента си поради факта, че ще имате спокойствието да използвате своите умения, без да се налага да кайтвате нон-стоп някой войн.

Един малък трик за битка срещу измамник или див друид е да гледате да сте с лице към тях дори когато те са при вас, ако не можете да избягате, спестете си унищожението или загубата на cd’s и стойте с лице към врага - така имате много по-голям шанс да оцелеете. Друго важно нещо, когато играете този тип класове (range/caster), е да кайтвате врага си, когато той дойде до вас, т.е. в ситуация, в които се биете с “melee” клас. Това е ключов елемент, за да останете живи и да спечелите битката.

Старайте се да пазите дистанция такава, че да ви позволява да използвате магиите/уменията си и в същото време например не позволявайте на войн да използва “charge/intercept”. Това ще ви донесе сигурна победа, ако сте еднакво облечени, и най-вероятно ще вбесите противника си, защото той е безпомощен, след като си изхаби дрънкулката (trinket).

Още един основен метод за бой е и използването на “LOS”, но преди да се научите да го използвате, трябва да се абстрахирате от коментари като „ИзлеС и се бий като маШ ве!”

В арена или дуел прекъсването на магия или получаването на няколко секунди чрез лосване е критично за победа в битка. Лосването помага също така и за разстройване позициите на врага, когато сте в арена или бойна зона, чрез скриване зад някоя сграда, стълб или дърво вие ще накарате повечето си опоненти да тръгнат след вас, а това е шанс за вашия партньор да пръсне противника, дръзнал да ви последва. Задобрявайки в тези умения за движение, ще забележите рязък скок в победите си, гарантирам.
 

Фалшиви магии (fake casting):

Този раздел се отнася главно за драгите ни кастери, които имат проблем с това да ги прекъсват или да използват някакъв тип “silence” върху тях.

Умението изисква време, за да се научи добре, но след това ще си спестите много нерви и загуби, тъй като ще можете да заблуждавате враговете си.

Механиката работи по следния начин:

Да кажем, че имаме дуел между Шаман (Shaman) и Магьосник (Mage) – Както добре знаете,  Шаманските магии са изцяло от “nature” тип и едно прекъсване или silence може да доведе до моментална загуба на дуел или арена.

Да си представим, че сме в средата на битка: Шамана започва да каства “healing wave” (всичко това става в рамките на секунда и половина максимум) Магьосника забелязва това и натиска бутона за “counter сpell”, което ще донесе на Шамана 4 секунди silence и 8, в които не може да каства абсолютно нищо, но миг преди cs (counter spell) Шамана спира каста на магията и така си спестява 4 секунди без магии.

Сега си представете това за вашия range/caster клас. Готино, а? По същия начин примерно войн може да накара свещеник или вещер (warlock) да използват голям cool down, като си запази “shattering throw” магията.

Може и да накарате свещеник, развит на “shadow”, да изхаби silence магията си още в началото на дуела и да вземете предимство. Всичко е до времето, в което ще спрете да каствате, но както казах, това изисква време.
 

Игнориране на периферно зрение (Tunnel Vision):

Също много важен и основен елемент във всякакъв тип битка.

Замисляли ли сте се как печелите повечето дуели? Или какво виждате по време на тях?

В много от ситуациите виждате една цел - вашата жертва, и следите действията й, но какво става, когато в арена се наложи да се биете с повече от един противник? Тогава възниква един проблем и той е точно този т.нар tunnel vision.

То представлява игнориране на периферното зрение, иначе казано вие виждате само в една точка (като в тунел). Това води до много неуспехи в арена или битки в бойна зона с повече от един опонент.

Вече ви е познато? Начинът да се справите с това е много прост.

В началото използвайте ръката си, ако трябва, за да движите главата си наляво и надясно в рамките на екрана, докато очите ви свикнат да забелязват цялата битка, след това си напомняйте на глас, че трябва да гледате другарчето си, както и неприятелите, които са срещу вас. Резултатът след тези „упражнения” ще е, че за 1-2 секунди ще можете да обходите екрана с очи, да разберете какво става и да продължавате да изпълнявате ротацията си, а това ще става, без да трябва да натискате главата си, или да си говорите сами.
 

Ротация (Rotation):

Ротацията е нещо, което ще чуете главно из PvE средите, но и в PvP термина има същата сила.

Ако натискате бутоните за магиите си на абсолютно случаен принцип (faceroll), има шанс да спечелите, ако играете Retribution Paladin на пач 3.0.5. или играете срещу играч с 10 нива или 3000 gear score под вас.

Затова подберете ротацията си така, че да сте ефективни както в дуел, така и в арена, но имайте предвид, че различните видове битки изискват различна ротация.

Докато усети коя ви приляга най-много, може да започнете с клипчета, показващи стандартно PvP в бойни зони или арени. Ротацията може и да включва голям брой от CC умения, които са много важни за поддържането на битката.

Трябва да се научите да използвате CC уменията си с такава точност, че в мига, в който изтече времето на предишната магия, вие поставяте новата върху целта си и така, докато това ви стане навик.

 

Позиция (Positioning)

Макар и да ви се струва като част от раздела за движение, позиционирането в арена и бойна зона си заслужава мъничко внимание.

Основното тук е да  комбинирате стратегически движението си с видимата зона по такъв начин, че да бъдете максимално защитени и ефективни.

Например, ако сте лечител и стоите най-отпред в бойна зона или на средата на арена, няма да се чувствате особено комфортно, нали?

Ако сте лечител,  мястото ви е в зависимост от това дали сте масов лечител, или персонален такъв. Ако сте масов, то средната позиция ви приляга повече, но ако сте от персоналния тип, ще искате да стоите възможно по-далеч от целта, която искате да лекувате.

Колкото до melee класовете, вие трябва да осъзнаете факта, че дори с 7000 gear score не сте безсмъртни и отборната игра в арена или бойна зона е ключов елемент за вашата победа. Т.е. трябва да сте разположени, така че хем да сте на върха на атаката, хем да сте достъпни за лечителите.

Кастерите, които не са лечители, биха предпочели по средна позиция, за да избегнат отделянето от групата или т.нар. (target fire), който цели да убие точно един определен герой от групата.

Колкото до арените, позиционирането ви там зависи от това, какъв тип играч сте. Ако сте агресивен, ще използвате пилоните, стълбовете, кашоните и т.н. само когато се нуждаете от малко време за лечение или за да се предпазите от вражеска магия независимо от това дали сте melee, healer, или dps caster.

Когато сте агресивен тип лечител, да речем, мястото ви е точно до човека в отбора, който нанася сериозната вреда. Най-разпространеният пример за агресивен лечител е свещеник, развит на (Discipline). Ако обаче вашият стил на игра е дефанзивен, тогава вие ще искате да обикаляте местата за LOS доста повече и да чакате възможност или грешка от вашите противници, за да ги накажете независимо от това дали сте damage dealer, или healer.

Най-добре е да сте хибрид и от двата вида, тоест агресивен и дефанзивен, когато е нужно. За да разберете кога трябва да сменяте поведението си в игра, ще ви трябват много изиграни арени и бойни зони.

И накрая един ключов съвет към всички melee класове, предварително се извинявам за шрифта, с който ще напиша това, но... НЕ ЛОСВАЙТЕ ЛЕЧИТЕЛЯ СИ! Той вас може да лосва при нужда, но вие него - НЕ!

Изпълнението на това простичко правило ще ви донесе много успехи в арена.

 

Адони и Макроси (Addons and Macros):

С подходящ интерфейс и добри макроси ще се улесните максимално в битка. Точно затова тези два елемента са важни за вашата игра.

Като основни адони за всеки клас препоръчвам “Mik’s Scrolling Battle Text”; “Gladius”; “Cooldowns”.

Тези 3 адона ще ви служат доста добре във всяка ситуация.

Ето и сайт за адони: Addons

Забележка: имайте предвид, че повечето адони вече са ъпдейтнати до версия за Cataclysm.

Макросите от своя страна спомагат и улесняват играта ви чрез няколкото неща, които правят вместо вас. Добре подготвените макроси водят до много радост, но запомнете, че не е разумно да ги споделяте с другите играчи, защото също като “key bindings” те са нещо индивидуално, което трябва да направите по собствен усет.

Най-лесният начин да се сдобиете и след това да се научите да правите макроси за WoW е този сайт: http://wowmacros.com/

 

Психика:

Това ще е най-краткият ни раздел из основите на PvP елемента, но той е също толкова важен, колкото останалите.

Драги мои, не губите самообладанието си, това е причината за сигурно 90% от загубените ви битки.

Накратко, колкото повече се ядосвате и колкото повече давате воля на емоциите си, толкова по-неориентирани ставате, правите грешки и следователно губите доста повече.

Старайте се да оставате спокойни дори когато губите 4-5 арени под ред.

Един често задаван въпрос:

- Видях в едно клипче, в което един играч побеждава 2-ма или повече противници, как става?

Битките от сорта на 1 с/у 2/3/4 и т.н. противника, в които единицата печели, са 99% резултат от грешки, липса на облекло (gear) или нагласеност,

тоест „Хайде, да снимаме как убивам 3-ма?”.

За да убиете повече от 1 опонент със собствените си сили, ви трябват  горните критерии в битката, така че това не е много голяма гордост, но този  1%, който остава, винаги може да работи за вас, ако постигнете добро ниво.
 

Финал:

Благодаря за отделеното време, което прахосахте, за добротата да изчетете простичкия ми наръчник.

Помнете, това са основни правила и съвети за PvP, усвоявайки ги, преминавате към индивидуалната част от придобиването на skill (способности), където зависи изцяло от вас как ще се развивате и в каква посока.

Използвани източници: 7-те години, в които играя тази игра.Автор Автор: Радослав Недялков a.k.a. Melody
Последна промяна: 13 Ноември 2013 08:58:16