Интервю с Крис Метцен за Гарош, Вариан и др. | EVOWOW Official WOW Server Website
Интервю с Крис Метцен за Гарош, Вариан и др.

Цялата статия Цялата статия

Интервю с Крис Метцен за Гарош, Вариан и др.

Mists of Pandaria


Интервю с Крис Метцен за Гарош, Вариан и др.

На последното прес-събитие, което бе проведено между 12-ти и 16-ти март от Близард, и което включваше актуални новини от новия експанжън на World of Warcraft: Mists of Pandaria, огромен шок предизвика обявяването на новината, че следващият злодей в играта се казва Гарош Хелскрийм, настоящ боен вожд на Ордата...

Нещо повече – големият raid в експанжъна ще се казва Siege of Orgrimmar – и както името подсказва, ще включва атака от страна на Алианса в Оргримар (които вероятно силно ще пострадат от предстоящото разрушаване на човешкото кралство Терамор), а заедно с Алианса ще присъстват и герои от Ордата – всички тези, които бяха недоволни от управлението на Гарош. А те са много – Немъртвите на Силванас не харесваха неговата намеса в техните дела (макар че самите Немъртви са също отрицателни персонажи в голяма степен и рано или късно също ще трябва да се сблъскаме с тях). Недоволни бяха и таурените, защото Гарош Хелскрийм бе този, който, макар и донякъде неволно, уби любимия им лидер Кейрн Блъдхуф. Не на последно място – недоволни останаха троловете. Техният лидер Вол’жин каза директно: „Ти не си моят боен вожд, аз няма да допусна Ордата да бъде унищожена заради твоята жажда за война”...

Така изглежда, че както Алиансът, така и отделни членове на Ордата имат основателни причини да елиминират Гарош и да сложат край на унищожителния конфликт между Алианса и Ордата... Представям Ви интервюто на WoW Insider с Крис Метцен от Близард. Интервюто е великолепно и разкрива част от грандиозния план на Близард да изведе на преден план победоносен Алианс. За съжаление обаче Метцен не спомена кой ще замени Гарош, след като бъде детрониран. Трябва да има и елемент на изненада, иначе няма да ни е интересно да играем Mists of Pandaria. Кой ще бъде новият боен вожд на Ордата и кой ще поеме отново контролът на Оргримар? Ще се върне ли любимият на всички Трал?

Ето интервюто:

WoW Insider: Голямата новина, която наистина ме порази в самото начало беше историята за Гарош, защото всичко това изглежда толкова смело. Имахте ли дългосрочен план да направите това с историята на Гарош, или просто изглеждаше правилното нещо за този специфичен експанжън?

Метцен: Относно оставането на Гарош като боен вожд... ние винаги предвиждахме неговото владичество да бъде ... кратко. Като повдигнахте вниманието върху този въпрос, вие знаете, Алекс Афрасиаби създаде този герой за Outland, да се шляе в Гарадар, и този герой бе създаден по изключително умел начин. Аз просто си казах : "Уоу, този герой наистина кефи! Нека да бъде разработен занапред, нека да се развива!" Ние винаги знаехме, че ще го направим боен вожд, но че неговото владичество ще е краткосрочно. Това не е подходящата Орда за него. Това, което ме забавлява изключително тези дни, е че когато говорехме за това през последните няколко дни и когато изплюхме пред хората (че ще бъде raid бос), хората говореха: "Ка-акво-о-о? Не може току-тъй да се отървете от Гарош! Ние го обичаме!". Сравнете това със ситуацията отпреди две години (когато Гарош бе представен като боен вожд): "Какво по дяволите си мислите в Близард? Този персонаж (Гарош) е глупав! Вие унищожихте моята Орда! Вие унищожихте всичко! С какво сте се напушили там?" Така че беше много смешно да видим играчи, които преминаха през абсолютна омраза към момент, в който са разгневени за неговото премахване. Ние просто променяме художествения свят, знаете ли? Ние просто превъртаме историята. Ние си казахме: „Това е добро нещо за франчайза. В началото няма да бъде гладко, но ще е забавно”.

Вземате едно от стабилните неща за Ордата в играта – оркът Трал – и го премахваме – и просто наблюдаваш какво става отстрани! Това беше много забавно... предполагам, че беше виртуален социален експеримент да видим как ще реагират хората, но в същото време това беше и една история, която искахме да разкажем! Вие много добре знаете, че този пич никога не беше предвиден да бъде вечно боен вожд. И просто да видите промяната от абсолютна омраза към: „Какво? Ние всъщност харесваме този пич!”, самият този факт показва много за обществото на WoW, като, аз знам, че хората не винаги четат текстовете на куестовете, или историята на играта. Но играта има дълбока история и когато има нещо, което продължава напред, аз харесвам, когато има много играчи, които се чувстват обвързани с това какво става напред. И аз обичам факта, че осем години по-късно, хората продължават да се чувстват обвързани.

Така че да, винаги сме имали план за Гарош и неговото владичество като боен вожд, и какво става след това е наистина, наистина интересно. Предполагам, че не мога да Ви разкажа все още, но предполагам, че в крайна сметка не знаех, че точно в този експанжън ще се случи – залагах, че ще се случи в следващия – но – колкото повече навлизахме в Пандария и балансирахме темите и решавахме накъде всички (т.е. Алиансът и Ордата) ще се запътят, а пък пандарените бяха всъщност в кръстосан огън, точно тази тема започна да изисква да изплува в преден план и ние разработихме художествения свят за този експанжън. И ние почнахме да мислим – какъв ще бъде окончателният му израз? Ние не разполагаме с Black Temple, Пандария си има свои собствени мега-евенти, които са задоволителни, но те са много самостоятелни – това е проблемът на Пандария. И така, какво щеше да предадем? Какво беше дивото, разтърсващо заключение?

И отново, ставаше въпрос за проблем на Алианса и Ордата. И някой – не си спомням кого точно – а бих искал, защото искам да му дам медал за това, го изплю на събранието и ние възклихнахме : „По дяволите, това е най-откачената идея!” Това е война с високи залози! Тук не става въпрос просто да си седим на задниците и да си казваме : „Емммм, какво бихте казали за нов континент? За извънземни от планетата Х или т.н?” Ние направихме това в Burning Crusade. Вие знаете какво имам предвид, това е нещо радикално, силно емоционално. Става въпрос за град, който обичаме!!!

WoW Insider: Да, но градът в този момент е на Гарош. Като погледнете към стария Оргримар и виждате дървените постройки и пръчките и...

Метцен: Изглежда почти старомоден, нали?

WoW Insider: Да, и този почти ... пасторален изглед, в сравнение с новия изглед, става въпрос червеното и черно желязо на новия...

Метцен: Бойна машина!!! Да, аз си спомням кога направихме това – ние взехме художествения шаблон от Borean Tundra и аз бях като: „Йеее, харесва ми! Нека да направим такова нещо навсякъде!” Така че да, радвам се, че променихме посоката бързо и се озовахме в ситуация „това е истината на историята”. Тук не става въпрос за Пандария, и аз се надявам, че това няма да се възприеме като че ли не действаме страстно относно Пандария и събитията, които стават там. Но тя е просто фронт, и събитията, които ни се разкриват там, и начинът, по който се появява като кресчендо, то води директно до полудяването на Алианса и Ордата, като например нещата, които намираме, като истината, която намираме, всичко това пресилва нещата геополитически. Има сила и мощ там, която не трябва да попадне в, така да се каже, ръцете на някои хора. Предполагам, че забравих какъв беше оригиналният въпрос.

WoW Insider:  Но аз съм сигурен, че ти го отговори! Беше нещо от сорта на ... това дълга игра ли беше?

Метцен: Да, такава беше. WoW като цяло беше дълга игра, много теми и истории, за които знаем, ще определят франчайза с течение на времето. Как точно те се актуализират в рамките на експанжън, еми, има малко повече сиво пространство. И много зависи как точно се развива дизайнът, как се чувстваме в конкретния момент, как се чувстваме по отношение на Warcraft, дали това е нещото, което искаме да създадем, което искаме да играем. Със сигурност то се повлиява от това, което играем, и понякога намираш къде точно да сложиш тези всеобхватни неща – и къде точно е правилното място.

Wow Insider: Като заговорихме за Алианса, хората са наистина заинтересовани да знаят какво е развитието на историята. Ние вече си имахме Cataclysm, а Cataclysm беше за Трал. Имаше очевидно история за Алианса като фон, и имаме проблеми на Вариан, които се показват – неща, които са в книгите – но с предстоящата книга за Джейна и с Mists of Pandaria, какво могат да очакват играчите на Алианса?

Метцен: Както вече споменахме на Близкона, имаме огромна гигантска куестова поредица, която ще използва преимуществото на сценариите, за които говореха Дейв и Скот днес – сценарии, които допринасят за това ново място между соло куестовете и дънджъните. Ние наричаме тази куестова поредица  Trials of the High King – и се надяваме, че накрая на пътя, който води към портите на Оргримар, крал Вариан наистина ще си намери мястото и ще се превърне в ... вие знаете, когато погледна към миналото на Warcraft и погледна към герои като Утър и Лотар... но аз винаги съм искал Вариан да се превърне като тези герои, знаете ли? Той е малко по-млад, отколкото са те, има упоритост в това дете, което може да се превърне в по-добър крал от своя баща, в по-добър крал, отколкото сме виждали досега.
Ние започнахме да го разработваме като Гарош, така да се каже, обременен. Той е ядосан и притежава този Вълчи облик, и знаете ли нещо за създаването на героя? Ние просто не можем да го създадем като перфектен персонаж, защото не бихме могли да го развием по този начин. Така аз поисках да бъде упорит, да има дълбоки вътрешни проблеми, и в Pandaria с тази поредица от куестове, ще видим той как ще се справи с тях. И в романа Wolfheart, и в кратката история ние вече видяхме да се справя с тях. Ние работим много упорито, за да го разгърнем като персонаж. И общността вижда определени неща, които са видими само в определени времена.

WoW Insider: Хората виждат Вълчия облик у Вариан

Метцен: Да, точно така. И той се държеше като задник, благодарение на дизайна. Но сега е неговото време да сплотява, защото самият свят има поведение на задник, и светът се държи на ръба. И Вариан ще открие този свой облик и ще се превърне в краля, на който всички раси на Алианса ще кажат : „Да, ние ще те следваме до портите на Оргримар и отвъд тях!” Затова аз съм наистина развълнуван по отношение на Вариан и по отношение на Алианса като цяло.

Тук има едно интересно нещо – аз ще продължа да Ви разказвам, независимо, че още не сме създали сблъсъка, така че всичко подлежи на промяна, но бих искал да ви кажа какво имаме предвид под растежа и развитието на персонажа на Вариан и неговата промяна в сърцето, неговата промяна в начина, по който се бие. Всичко, за което става въпрос в този експанжън, е относно защо и как точно се бием, защото ти би могъл да действаш в стила на Гарош, да къртиш и да биеш толкова злостно, че ще „оставиш дупка в  паметта на отделната раса”... Да, ти би могъл да водиш битка по този начин, но в края на краищата ти така предаваш всичко, за което си се борил да опазваш на първо място, което е сърцевината на всичко това.

И ето един начин, по който мога да илюстрирам това: дори и в сблъсъка в Оргримар аз съм помолил момчетата да имат като главна задача – нали си спомняте като отидете в дънджъните и правите странични куестове? ... та един от страничните куестове за Вариан е много специфична: „Пазете децата! Ние не сме дошли тук, за да покорим този народ, ние сме дошли тук, за да сложим края на властването на един пич, който трябва да бъде елиминиран”. Представете си артилерията, представете си войниците – това ще бъде зловещо, но Вариан ще каже: „Ние сме добрите момчета. Ние не сме тук, за да посичаме или да въздаваме отмъщение върху този народ. Те просто са подведени от лош мъж”.

Така че по този начин бих искал дори геймплеят да покаже, че Вариан води различна война от Гарош, спомняйки си за какво точно съществува Алианс. Законното добро. Ние трябва да бъдем супергерои, нали знаете? Дали не сме си загубили част от същността при цялото това пресилване? И аз бих искал играчите да почувстват това пресилване – ние сме тук, за да превърнем света в едно по-добро място. И аз си мисля, че Ордата ще има своя собствена версия за това, вие знаете, ще се спрете и ще се замислите за това, което стана през последните няколко години. И аз мисля, че то ще се разгърне по начин, по който хората не очакват, което ме радва.

Но аз определено си мисля, че ние показваме любов към Алианса. Играчите на Алианса ще са горди, че играят Алианс, когато приключи всичко това.

Очаквайте обновление.


EVOWOW News