Успехите и провалите на Cataclysm | EVOWOW Official WOW Server Website
Успехите и провалите на Cataclysm

Цялата статия Цялата статия

Успехите и провалите на Cataclysm

Бъдещите цели на Mists of Pandaria


Успехите и провалите на Cataclysm

Грег Стрийт (Ghostcrawler) – разработчик в Близард - говори за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria

На 7-ми март, Близард излезе със статия на Грег Стрийт, в която се говори открито за успехите и провалите на Cataclysm и бъдещите цели на Mists of Pandaria.

В Близард са изключително щастливи с преработката на старите зони – от 1-во до 60-то ниво. Всяка нова зона изглежда великолепно. Близард също така харесва как е разработена специализацията на героя, като достигне 10-то ниво, както и със съдържанието от 80-то до 85-то ниво. Зоните наистина изглеждат великолепно, има нови дънджъни, рейдове и бетълграунди. По-късно към края на Cataclysm бе предложен Raid Finder-ът. Друг голям успех за Cataclysm е трансмогрификацията и промяна на визуалния облик на облеклото. Добре се получила системата за Justice/Honor точки, която оправила мешаницата в Wrath of the Lich King. Добре са се справили разработчиците и с healing-а, особено с това маната да е недостатъчна при ниски нива, докато е изобилна при по-високи нива.

Но в Близард не са доволни от много неща, които не са се оказали добри решения, както първоначално са мислели. На първо място – зони като Uldum и Deepholm някак си не се вписват една със друга, а с всичките тези портали и телепортации играчите загубиха своето изследователско чувство и възможността да откриват зоните. В Близард осъзнаха, че възможността на играча да изучава и изследва света е изключително важна за развитието на играта.

На второ място – Близард признават, че правенето на куестове е станало твърде линейно и еднопосочно (една вметка от мен – както съм казвал преди, World of Warcraft изгуби своето усещане на мулти-масивна ролева игра, а се превърна в single-player кампания).

В Близард са недоволни и от начина, по който са вмъкнати heroic дънджъните и рейдовете. Проблемът е, че играчите чувстват, че не постигат прогрес при развитието на героите. Особено когато нямаше Raid Finder, много от тях се чувстваха безпомощни да откриват нужния си gear, за да влизат в рейдовете. Докато heroic дънджъните се получили добре, те някак си останали безалтернативни. В Mists of Pandaria нещата ще седят по-различни – ще има нормална трудност, heroics, както и едно нещо, което се нарича Challenge Modes, което ще е ориентирано специално за Hardcore играчи. Трудностите на рейдовете ще си останат, но ще има и Raid Finder за тези, които не понасят да умират на всеки бос седмица след седмица, докато му научат тактиките.

Специално за рейдовете - в Близард са недоволни от начина, по който играчите получават легендарните item-и. Легендарните се очакват да бъдат наистина редки, трудни за постигане, а не нещо, което трябва да получиш на всяка цена просто защото е дошъл твоят ред. Близард обещават, че в бъдеще легендарните item-и ще станат много трудни и не всяка гилдия ще има такива.

На всичкото отгоре системата за талантите се оказала неуспешна. През последните месеци Близард премахваха някои излишни неща от системата, но в края на краищата играчите се чувстваха като да не получат нищо от всичко това. Като компромисен вариант, талантите в Cataclysm не просто не решили проблемите, които съществували при предходни системи, но създали много нови проблеми. Но талантите в Mists of Pandaria са изцяло преработени от самото начало.

Археологията също се оказала проблемна и Близард са искали професията да бъде трудна, но накрая професията се оказала абсолютен гриндаж и безинтересна. Играчите трябва да пътуват много време, и работи на ужасно случаен принцип.

В оглед на тези и други проблеми в Близард са си поставили следните цели за Mists of Pandaria:

1. Играчите трябва да бъдат изкарани от столиците и да бъдат върнати в света. Да, хубаво е да се кандидатираш на queue от Stormwind или Orgrimmar, за да отидеш някъде, но в същото време играчите трябва да излизат в света, да се срещат с други играчи, да бият босове, да участват в PvP и... просто да се придвижват от едно място на друго.

2. Трябва да се даде възможност на играчите да правят много неща. Става въпрос за до болка познатия синдром : „Абе играе ми се WoW тази вечер, но просто няма какво да правя в играта”... Някога е било хубаво да правим Achievement-и и да създаваме основни и допълнителни герои. Близард продължава да подкрепя това, но са нужни нови начини на игра. Близард иска отделните фракции в Пандария да са интересни. Близард иска да получиш Exalted ачийвмънт като се трудиш, да не е нещо, което получава всеки играч. Ще има много mount-ове, с които ще се сдобиеш трудно. Ще се увеличи възможността играч да получава Conquest точки в рамките на седмица. Ще има и малки дребни неща, някои от които ще изискват повече труд от страна на играча, а други – не чак толкова.

3. Експанжънът ще се опита да се хареса на по-широка аудитория. Става въпрос за това, че има еднакъв брой играчи, които се оплакват, че играта им е трудна и трябва да стане по-лесна, и еднакъв брой Hardcore играчи, които, обратно, се оплакват, че играта им е твърде лесна и трябва да стане по-трудна (и не разбират защо изобщо някой не би се съгласил с тях). От тук насетне ще има Raid Finder за всички следващи Raid-ове. Но ще има и брутално трудни предизвикателни варианти на дънджъните – специално за тези, които се оплакваха, че Cataclysm им е бил твърде лесен. Ще има срещи с босове за играчи, които са харесвали трудностите при ачийвмънтите на Ulduar. Ще има някаква кръстоска между PvP и PvE, за да не се чувстваш, че играеш две различни игри, за да напредва героят ти...

4. Не на последно място – ще бъде увеличена скоростта на публикуване на съдържанието на играта.


EVOWOW News